Reforma siete detských pohotovostí má odľahčiť starších lekárov. Asociácia nemocníc Slovenska so zmenou nesúhlasí

ta3
1.6.2023 21:18

Zmena organizácie detských ambulantných pohotovostí z rezortu zdravotníctva naráža na odpor nemocníc. Tie upozorňujú, že lekári na detských oddeleniach v nemocniciach nemôžu počas služby nahrádzať detské ambulantné pohotovosti. V relácii Téma dňa diskutovali prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko a hlavná odborníčka pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.

prokopova.jpg
TA3

Nevyhnutná zmena

Podľa Prokopovej je zmena organizácie nevyhnutná pre to, aby sme na Slovensku vedeli zabezpečiť ambulantnú pohotovostnú službu pre deti. Po zavedení ambulantných pohotovostných služieb v roku 2017 bolo vyrátané, že je na Slovensku potrebných 40 prevádzok ambulantných pohotovostných sietí.

Avšak nakoniec sa do vyhlášky dostalo až 61 takýchto pevných bodov. “Pediatri nie sú schopní personálne pokryť fungovanie všetkých bodov,“ pripomenula Prokopová. Dodala, že už dnes nefungujú všetky body a tie, ktoré fungujú, sú častokrát pokryté pediatrami s vekom nad 70 rokov.

V druhej časti relácie sa k "novým" tváram v politike vyjadrili Marián Kollár (SOSK) a Zoroslav Smolinský (SNS).

Odľahčenie starších kolegov chcú docieliť skrátením ordinačných hodín ambulantnej pohotovostnej služby o dve hodiny a redukciou počtu miest zo 61 na pôvodných 40. Prokopová tiež uviedla, že do ambulantnej pohotovostnej služby neprichádzajú deti so život ohrozujúcim stavom, ale napríklad deti s dlhšie trvajúcou teplotou alebo kliešťom v tele. V prípade, že sa zmena organizácie prijme, tak ju v praxi budeme môcť pocítiť od júla budúceho roka.

“Snažili sme sa touto reformou zlúčiť pevné body APS do bodov, kde súčasne funguje pohotovosť detských oddelení a kde je nadväznosť detských oddelení a hospitalizácie,“ povedala Prokopová. Snažili sa tak docieliť, že rodičia prídu s deťmi na jedno miesto, kde im bude poskytnutá taká zdravotná starostlivosť, akú potrebujú, a nebudú musieť riešiť, kam ktoré dieťa patrí.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok