ROZHOVOR: Je to trápne a veľká hanba, uviedol exminister obrany USA o úniku dokumentov z Pentagónu

ta3
1.6.2023 13:55

Hosťom exkluzívneho rozhovoru bol 27. minister obrany USA Mark T. Esper. Zároveň je bývalý dôstojník americkej armády. Necelé dva roky pôsobil pod exprezidentom Donaldom Trumpom, ktorý ho neslávne vyhodil cez sociálnu sieť Twitter.

ROZHOVOR: Je to trápne a veľká hanba, uviedol exminister obrany USA o úniku dokumentov z Pentagónu
Profimedia

Naozaj si myslíte, že by sa Ukrajinci mohli naučiť používať napríklad stíhačky F-16 v kratšom čase?

Samozrejme. Už teraz máme spisy, ktoré hovoria, že na pilotovanie F-16 treba 12 až 16 mesiacov tréningu, avšak ukrajinskí piloti to zvládli za štyri. Keď vám niekto napadne krajinu a ste v ohrození, ľudia sa dokážu učiť omnoho rýchlejšie.

V poslednej dobe sme videli narastajúce množstvo útokov na Rusko. Ak by sa ukázalo, že je za nimi Ukrajina, má na to podľa vás právo?

Nemyslím si, že Rusko má právo na to byť bezpečné. Pokiaľ krajina napadne inú krajinu, povraždí jej obyvateľov, zničí mestá, znásilní ženy a ukradne deti, nemôže očakávať, že sa jej útoky nevrátia. Myslím si, že Ukrajina by mala zaútočiť na vojenské ciele v Rusku. Nemyslím si však, že by mali útočiť na civilné miesta. Okrem toho, že to je proti vojenským zákonom, by to rozhnevalo Rusov okolo Putina. Avšak mať vojenské ciele v Rusku je podľa mňa férové.

Dokedy bude podľa vás táto vojna trvať?

Myslím si, že to budú roky. Udalosti nás samozrejme môžu prekvapiť, ale ak by som to mal odhadnúť, povedal by som roky. Otázkou je, či sa konflikt nezmrazí. Práve preto sa Západ musí pripraviť, že to potrvá dlho a budeme musieť pokračovať v dodávke zbraní, munície a ďalších materiálov pre Ukrajinu, aby sa dokázala ubrániť a vyhrať. Zároveň musíme ostať neoblomný v otázke sankcií pre Rusko.

Vojna medzi Čínou a Taiwanom

Ako veľmi je víťazstvo Ukrajiny dôležité pre situáciu medzi Čínou a Taiwanom?

Vojna na Ukrajine je prvým konfliktom tohto storočia medzi autokratickými a demokratickými krajinami. To, ako sa zachováme a či podporíme Ukrajinu, posiela Číne i Taiwanu signály. Našťastie, tým, že sa Západ Putinovi postavil, poslal správu aj Číne, že by sa nezaobišla bez spätnej reakcie, ak by napadla Taiwan. Nebude bojovať iba proti Taiwanu, ale aj proti sankciám zo Západu. O takýchto reakciách sme počuli už zo strán Japonska či Filipín. Potrebujeme, aby sa k tomu vyjadrili aj krajiny Európy. Obraňujeme globálny poriadok, o ktorý sme bojovali v období po druhej svetovej vojne.

Pokúsi sa podľa vás Čína napadnúť Taiwan? Či už teraz, alebo po skončení vojny na Ukrajine...

Neviem. Nemyslím si, že vojne medzi Čínou a Taiwanom sa už nedá zabrániť. Odstrašovanie, pevná diplomacia a vojenská sila im dokáže poslať tie správne signály, aby sa tak nestalo. Chcem, aby sa Si Ťin-pching každé ráno zobudil, pozrel sa na Taiwan a povedal si, že dnes ho nenapadne, lebo sa mu to neoplatí.

Pentagón

Pracovali ste ako šéf Pentagónu. S ním sa spája nedávny únik tajných dokumentov. Čo si o tom myslíte?

Bolo to strašné. Ten mladý muž nemal mať prístup k týmto informáciám. Viem, že jeho pozícia si vyžadovala prístup na prácu s vybavením, avšak to je niečo iné, ako dostať prístup k tajným informáciám. Potrebujeme zmeniť nejaké veci, limitovať distribúciu hotových klasifikovaných produktov. Je to trápne, nemalo sa to stať. Poškodilo to naše vzťahy s inými krajinami. Dúfam, že to rýchlo vyriešime.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok