Prírodná klimatizácia: Obklopte sa týmito rastlinami, nebude vám tak teplo

TA3/zm
14.6.2023 08:00

V prírode je nám oveľa príjemnejšie ako v rozpálenom meste. A rovnako to s rastlinami funguje, aj keď sa nimi obklopíte v práci alebo v byte. Vedia stiahnuť teplotu a pôsobiť ako prírodná klimatizácia.

Prírodná klimatizácia: Obklopte sa týmito rastlinami, nebude vám tak teplo
Freepik

Lacná, zdravá a efektívna. Taká je klimatizáciu, ktorú môžete vytvoriť pomocou správne zvolených rastlín. V lete sa rozhodne obklopte týmito druhmi a vytvoríte si doslova oázu pokoja. Minimálne pokoja od horúčav.

Palmy

Palmy a tropické teploty idú k sebe. No na mysli nemáme obrovské stromy, ktoré bežne nájdete v letoviskách pri mori. Zaobstarajte si menšiu interiérovú palmu aj do svojho príbytku či kancelárie. Palmy sú zelené zvlhčovače, ktoré dokážu nasať množstvo vody a následne ju aj uvoľniť do ovzdušia, vďaka čomu sa prehriate priestory dokážu ochladiť o niekoľko stupňov. Závisí to však od toho, koľkými rastlinami sa obklopíte a kam ich umiestnite. Na slnečnom mieste budú robiť príjemný tieň, len ich nezabúdajte polievať o to viac.

Palma Freepik

Svokrin jazyk

Rastlinka známa ako svokrin jazyk je rovnako lacnou klimatizáciou. Vďaka dlhým kožnatým listom si ukladajú množstvo vody a do ovzdušia postupne uvoľňujú chlad. Sansevieria, čo je latinský názov tejto dobre známej izbovky, je navyše veľmi nenáročná na pestovanie a zvládne tmavšie i svetlé stanovište.

Svokrin jazyk Pexels

Papraď

Papradie sa spája s chládkom, ktorý nájdeme v lese. Podobný efekt budú mať tieto rastlinky aj v interiéroch, navyše, vyzerajú veľmi efektne. Zvoliť si môžete aj prevísajúce druhy a ozdobiť nimi police. Pri každom druhu sa však treba informovať, akú vyžaduje starostlivosť, pretože niektoré obľubujú silnú zálievku, iným zas stačí menej vody. A rovnako je to so svetlom. Tak či onak, efekt prírodnej klimatizácie splnia všetky.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok