Sudánska armáda prerušila účasť v mierových rozhovoroch s milíciami, dôvodom je nedodržiavanie dohody

ta3 ČTK
31.5.2023 10:11

Sudánska armáda prerušila svoju účasť v mierových rozhovoroch s polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory (RSF), ktoré spolu v Sudáne zvádzajú boje od polovice apríla. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaný armádny zdroj, ktorý ako dôvod uviedol nedodržanie dohody o dočasnom pokoji zbraní zo strany RSF.

Rezort diplomacie v Sudáne eviduje jedného Slováka s dvojitým občianstvom
AP Photo/Marwan Ali

Obe strany spolu rokovali od začiatku mája v Saudskej Arábii, ktorá spoločne so Spojenými štátmi rozhovory sprostredkovávala. Doteraz sa zhodli na dvoch prímeriach. "Povstalci nikdy neuplatnili ani jeden z bodov dohody o dočasnom pokoji zbraní, ktorá požaduje ich stiahnutie z nemocníc a domovov civilistov, a neustále porušujú prímerie," uviedol podľa agentúry AFP nemenovaný armádny predstaviteľ ako dôvod, prečo armáda rozhodnutie o odstúpení z rozhovorov prijala.

Hoci podľa USA a Saudskej Arábie prímerie úplne nedodržala ani jedna zo strán konfliktu, umožnila dohoda doručenie humanitárnej pomoci najmenej dvom miliónom ľudí v núdzi. Podľa agentúry Reuters v Chartúme a susednom Ummdurmáne strety medzi znepriatelenými frakciami pokračovali v utorok do neskorých hodín. A to napriek obojstrannej dohode o päťdňovom predĺžení pokoja zbraní, ktorý mal pôvodne skončiť v pondelok o 21:45 SELČ.

Od 15. apríla si násilnosti podľa zväzu sudánskych lekárov vyžiadali najmenej 866 obetí, vyhnali z domova takmer 1,4 milióna ľudí, z ktorých viac ako 350-tisíc utieklo za hranice krajiny, a podľa Svetového potravinového programu (WFP) bude v nasledujúcich mesiacoch trpieť hladom na 2,5 milióna ľudí. Ľudia, ktorí v sudánskej metropole zostali, sa stretávajú s častými výpadkami prúdu a vody a rabovaním a nedostupnosťou zdravotníckych služieb. V Chartúme a Západnom Darfúre tiež niekoľko žien a dievčat nahlásilo znásilnenie. Takmer vo všetkých nahlásených prípadoch sexuálneho násilia vinia obete RSF, píše denník The Guardian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok