Vagnerovci dodávali zbrane milíciám, ktoré v Sudáne bojujú s armádou, tvrdia USA

ta3 ČTK
25.5.2023 22:41

Ministerstvo financií Spojených štátov vo štvrtok obvinilo ruskú Vagnerovu žoldniersku skupinu z dodávania zbraní polovojenským Jednotkám rýchlej podpory (RSF), ktoré od polovice apríla v Sudáne zvádzajú boje s tamojšou armádou, píše agentúra Reuters.

Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov televízie CNN a satelitných snímok dodala ruská súkromná žoldnierska organizácia sudánskym miliciam strely zem-vzduch, ktoré RSF významne posilnili. Sudánska milícia naopak podľa informácií CNN Rusku poskytla zlaté rezervy.

CNN hovorila o rastúcom počte dôkazov, ktoré poukazujú na dodávky zbraní od vagnerovcov, už v apríli. Spolu s investigatívnou skupinou All Eyes on Wagner televízia analyzovala satelitné snímky zo susednej Líbye, kde Vagnerova skupina podporuje poľného maršala Chalífu Haftara, ktorý kontroluje značné časti tejto severoafrickej krajiny. Podľa satelitných záberov niekoľko dní pred vypuknutím bojov výrazne stúpla aktivita na líbyjských základniach, kde pôsobia ruskí žoldnieri.

Sudánsky novinár a ľudskoprávny aktivista Amhad Faríd Altajab označil RSF a ich šéfa Muhammada Hamdana Dagala, známeho tiež pod prízviskom Hemeti, za kľúčových partnerov vagnerovcov v regióne. Spoločná ťažobná činnosť RSF a vagnerovcov údajne pomohla doplniť zlaté rezervy ruskej centrálnej banky, čo bolo po začatí ruskej invázie na Ukrajine pre krajinu kľúčové, uviedol Altajab.

Za posledné dva roky odletelo zo Sudánu podľa informácií CNN najmenej 16 ruských letov pašujúcich zlato. Spojenými štátmi sankcionovaná spoločnosť Meroe Gold, ktorá je podľa Washingtonu kontrolovaná ruským podnikateľom Jevgenijom Prigožinom, a ktorú v Sudáne vagnerovci spravujú spoločne s RSF, na svojom ťažobnom mieste na severe krajiny verejne vyvesuje vlajku Sovietskeho zväzu.

"Skrz Meroe Gold a ďalšie spoločnosti s ním spojené vyvinul Prigožin stratégiu drancovania ekonomických zdrojov afrických krajín, v ktorých pôsobí, výmenou za jeho podporu miestnym vládam," uviedol analytik mimovládnej organizácie The Dossier Center Denis Korotkov. Vagnerovci tiež zorganizovali Hemetiho oficiálnu návštevu Moskvy v predvečer začatia invázie na Ukrajinu. "Celý svet musí uznať, že Rusko má právo na to, aby hájilo svojich ľudí," uviedol vtedy Hemeti a verejne tak podporil chystaný ruský útok na susednú krajinu.

Vagnerova skupina je ruská žoldnierska organizácia, ktorá zohráva verejnú a kľúčovú úlohu v zahraničných operáciách Moskvy, najmä na Ukrajine, a bola opakovane obvinená z páchania vojnových zverstiev. Sudánsky konflikt zhoršil humanitárnu krízu v krajine, donútil k úteku vyše 1,3 milióna ľudí a hrozí destabilizáciou regiónu. Ministerstvo zahraničia USA tiež upozornilo na porušenie týždenného prímeria, ktoré sa v sobotu podarilo dojednať v Saudskej Arábii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok