Kyjev čelil ďalšiemu masívnemu ruskému útoku, nálety dronov hlásila aj Moskva. Ukrajina útok na Moskvu popiera

ta3 ČTK TASR
30.5.2023 06:46

Moskva aj Kyjev čelili útokom dronov. Vladimír Putin považuje nálet na Moskvu ako odvetu Kyjeva za útoky Ruska na sídlo hlavnej správy ukrajinskej vojenskej rozviedky. Samotná Ukrajina pritom zodpovednosť za útok na Moskvu popiera. Na druhej strane Kyjev čelil ďalšiemu ruskému leteckému útoku. V Kyjevskej oblasti zahynula najmenej jedna žena a ďalších 12 ľudí utrpelo zranenia. Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že zostrelila 29 z 31 ruských dronov, pričom väčšinu z nich zničila nad Kyjevom alebo v jeho okolí.

Médiá informovali len o drobnom poškodení troch obytných domov, podľa agentúry Reuters však udalosti znamenajú, že vojna, ktorú Rusko pred 15 mesiacmi rozpútalo voči Ukrajine, sa preniesla do ruskej metropoly. Ruské ministerstvo obrany útok na Moskvu označilo za terorizmus a obvinilo z neho "kyjevský režim"

Ukrajina svoje zapojenie nepotvrdila. Ruská armáda pritom na ukrajinské mestá podniká vzdušné údery už mesiace, používa k nim nielen drony, ale aj strely s plochou dráhou letu. Armády oboch krajín hlásia likvidáciu všetkých, respektíve väčšiny útočiacich dronov.

"Dnes ráno za úsvitu spôsobili útoky dronov menšie škody na niekoľkých budovách," uviedol podľa agentúry AFP moskovský starosta Sergej Sobjanin. Neskôr doplnil, že dvaja ľudia museli po útoku vyhľadať lekársku pomoc a niektorí obyvatelia zasiahnutých domov boli evakuovaní.

Drony zasiahli prestížne časti Moskvy

Útoky dronov zasiahli niektoré z najprestížnejších moskovských častí vrátane Leninského prospektu alebo západnej Moskvy, kde sídli ruská elita - vrátane prezidenta Vladimira Putina, píše Reuters. Podľa ruského poslanca Alexandra Chinštejna protivzdušná obrana zlikvidovala tri drony nad oblasťou Rubljovka na západnom okraji metropoly, jeden z nich nad dedinou, ktorá je vzdialená len desať minút jazdy od Putinovej rezidencie Novo-Ogarjovo.

Niektoré bezpilotné lietadlá boli zostrelené, keď sa blížili k Moskve, uviedol gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobjov. Ruské ministerstvo obrany oznámilo likvidáciu "všetkých" ôsmich vyslaných dronov. Niektoré predchádzajúce správy uvádzali vyššie počty útočiacich strojov, napríklad ruský kanál Baza napísal, že na ruskú metropolu mierilo približne 25 bezpilotných lietadiel a niektoré sa podarilo zostreliť, iné sa napríklad zamotali do drôtov vysokého napätia.

Ruské ministerstvo obrany z útoku viní Kyjev. Ukrajina účasť na nálete nepotvrdila. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak nálet spojil s nekončiacimi ruskými útokmi na ukrajinské civilné ciele. "Možno, že nie všetky drony sú pripravené zaútočiť na Ukrajinu a chcú sa vrátiť k svojim stvoriteľom a opýtať sa ich: Prečo nás posielate útočiť na ukrajinské deti, na Kyjev?", uviedol. Ukrajina podľa neho dianie sleduje s potešením a predvída nárast počtu takýchto úderov.

Útok na Moskvu prišiel niekoľko hodín po tom, čo ukrajinská metropola Kyjev čelila ďalšiemu masívnemu ruskému vzdušnému úderu, pri ktorom podľa webu Ukrajinska pravda zahynula tridsaťtriročná žena a ďalších 13 ľudí bolo zranených. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 29 z 31 ruských dronov, väčšinu pri Kyjeve alebo nad metropolou, oznámilo ukrajinské letectvo.

V meste sa ozývali výbuchy, kvôli požiaru musela byť evakuovaná výšková budova. Škody a zranenia podľa dostupných informácií spôsobili padajúce trosky zostrelených zbraní. Na rozdiel od predchádzajúceho úderu, keď Rusko použilo rôzne typy zbraní, tentoraz udrela na Ukrajinu výhradne bezpilotnými lietadlami iránskej výroby Šáhid, ktoré útočia štýlom kamikadze, napísala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Útok bol podľa nej masívny, vedený vo viacerých vlnách, letecký poplach trval niekoľko hodín.

Sedemnásty útok na Kyjev

Ukrajinská metropola sa už predchádzajúce dve noci stala terčom rozsiahlych útokov, pri ktorých na ňu Rusko vyslalo desiatky dronov a riadené strely. V pondelok podniklo ďalší vzdušný úder počas dopoludnia. Útok je podľa ukrajinských médií už sedemnástym na Kyjev od začiatku mesiaca. Rusi pri tých predchádzajúcich zároveň útočili aj na ďalšie ukrajinské mestá.

Samotné Rusko, ktoré konflikt rozpútalo svojou inváziou do susednej krajiny, v poslednej dobe odráža viac útokov na vlastnom území, údery priamo proti Moskve sú však nezvyčajné. Zatiaľ nie je jasné, ako Putin zareaguje, poznamenal Reuters, podľa ktorého sa šéfovi Kremľu doteraz darilo držať vojnu ďaleko od Moskvy a život v ruskej metropole pokračoval relatívne normálne. Poslanec Maxim Ivanov pritom udalosti označil za najvážnejší útok na Moskvu od druhej svetovej vojny.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že Putin pracuje v Kremli a o útoku bezpilotných lietadiel na Moskvu ho úrady informovali v reálnom čase. Zvláštny prejav kvôli aktuálnym udalostiam podľa neho jeho šéf v súčasnej dobe nechystá. 

Prigožin vynadal ministerstvu obrany

Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny (v ruskom prepise Vagnerovej) Jevgenij Prigožin vynadal ministerstvu obrany, že útoky bezpilotných lietadiel na Moskvu dopustilo.

Na začiatku mesiaca bola Moskva svedkom dronového útoku na kremeľskú rezidenciu prezidenta a incidenty s drony sú v poslednej dobe hlásené z rôznych miest Ruska. Ukrajina sa k nim nehlási. Denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na amerických činiteľov a na hodnotenie amerických spravodajských služieb minulý týždeň napísal, že predchádzajúci útok na Kremeľ pravdepodobne zorganizovali ukrajinské zvláštne vojenské alebo spravodajské jednotky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok