Menový fond dokončil prvé skúmanie úverového programu pre Ukrajinu, podmienky plní

TA3 ČTK
30.5.2023 17:14

Misia Medzinárodného menového fondu dokončila prvé preskúmanie úverového programu pre Ukrajinu vo výške 15,6 miliardy USD. Krajina splnila požadované podmienky, čo otvára cestu k vyplateniu prvej splátky zhruba 900 miliónov USD. Oznámil to MMF.

Menový fond dokončil prvé skúmanie úverového programu pre Ukrajinu, podmienky plní
TASR/AP

Pracovníci MMF tiež zlepšili svoju prognózu hospodárskeho vývoja Ukrajiny v tomto roku, pretože ekonomika sa podľa nich postupne prispôsobuje vojnovým podmienkam.  Teraz očakávajú, že ekonomika krajiny vzrastie o jedno až tri percentá, predchádzajúci odhad sa pohyboval od poklesu o tri percentá po rast o jedno percento. 

Dodali však, že výhľad zostáva vzhľadom na pokračujúcu vojnu veľmi neistý. MMF uviedol, že bola dosiahnutá dohoda na úrovni zamestnancov. Túto dohodu teraz musí schváliť výkonná rada MMF. Tá by ju mala prejednávať v nasledujúcich týždňoch. Štvorročný program od MMF je súčasťou celosvetového súboru pomoci v objeme 115 miliárd USD na podporu ukrajinskej ekonomiky. 

Aby si Ukrajina zabezpečila pokračujúcu podporu MMF, musí splniť množstvo podmienok. Patria medzi ne kroky na zvýšenie daňových príjmov, udržanie stability výmenného kurzu, zachovanie nezávislosti centrálnej banky a posilnenie protikorupčného úsilia. Úver pre Ukrajinu z rozšíreného rámca EFF je prvým veľkým konvenčným finančným programom, ktorý MMF schválil pre krajinu zapojenú do vojny, upozornila agentúra Reuters.

Ukrajinská ekonomika je zdevastovaná vojnou a vláda sa pri financovaní svojich sociálnych a humanitárnych platieb spolieha z veľkej časti na pomoc západných krajín. Ukrajinská ekonomika vlani kvôli dopadom ruskej vojenskej invázie klesla o 29,1 percenta. Je to najvýraznejší prepad hrubého domáceho produktu (HDP) od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991, kedy sa rozpadol Sovietsky zväz. Vláda očakáva, že tento rok by ekonomika vďaka zlepšeniu v doprave, maloobchode a stavebníctve mohla vykázať rast o jedno percento.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok