Európa zažíva najsilnejšiu vtáčiu chrípku. Veterinári museli utratiť 50 miliónov kusov hydiny

ta3
30.5.2023 20:22

Európou sa šíri doteraz najsilnejšia vtáčia chrípka. Pre epidémiu museli veterinári nechať utratiť už 50 miliónov kusov hydiny v 37 krajinách. Minulý týždeň potvrdili výskyt nákazy aj v Rusovciach, na Liptovskej Mare a Oravskej priehrade. U nás to však ani zďaleka nie je také dramatické.

Vtáčí ostrov na Oravskej priehrade patrí medzi najvýznamnejšie hniezdne lokality v strednej Európe. Najpočetnejšie je zastúpená chránená čajka smejivá. Nákaza však môže vtáky významne preriediť.

Miroslav Demko, predseda Slovenskej ornitologickej spoločnosti: "Približne to bolo v tej najväčšej vlne okolo 170 mŕtvych vtákov. Prvýkrát je to tu? No zatiaľ na Oravskej priehrade nebola zaznamenaná vtáčia chrípka respektíve, nebola potvrdená a ani takýto veľký úhyn nebol zistený." "Zrejme už tie citlivejšie jedince uhynuli, lebo nejaké nové mŕtvolky tam vôbec nevidieť," tvrdí.

Situáciu popisuje zoológ CHKO Horná Orava Šimon Kertys: "Vnímame to asi tak, že prišlo to, už s tým asi nenarobíme nič s tým, že, samozrejme, príroda sa nejakým spôsobom vysporiada a určite zostanú nejaké silnejšie jedince a prežijú to."

Štátna veterinárna a potravinová správa okamžite zaviedla prísne opatrenia. Tie sa dotkli najmä chovateľov hydiny. Poznačilo to aj sezónu poštových holubov, ktoré nesmeli vyletieť na preteky.

Vladimír Pajta, chovateľ poštových holubov: "My sme teda skončili na 250-tich kilometroch a každý týždeň stúpame, dá sa povedať takých 80 kilometrov ďalej, no a tie holuby, keďže nemohli trénovať, aj teraz to bolo cítiť, že sme mali pretek a týždeň sme vynechali."

"V okruhu troch kilometrov je ako pre chovateľov hydiny, tak užívateľov poľovných revírov nariadené opatrenia, ktoré majú zmierniť ďalšie šírenie tejto nákazy," hovorí ústredný riaditeľ ŠVPS SR Martin Chudý.

Vtáčia chrípka, podtypu H5N1 je potenciálne prenosná aj na človeka. Hygienici však zatiaľ neevidujú, že by sa ktokoľvek na Orave prípadne v iných regiónoch nakazil.

"Situáciu monitorujeme, máme o tom vedomosť, ale nerobili sme zatiaľ žiadne opatrenia v súvislosti s výskytom vtáčej chrípky, pretože nebol potvrdený prenos na človeka," objasňuje regionálna hygienička v Dolnom Kubíne Mária Varmusová.

Epicentrum epidémie je na migračných trasách vodného vtáctva. S nákazou bojuje najmä západná Európa. Napriek tomu v Česku museli zlikvidovať obrovský chov kurčiat.

"Oproti iným okolitým krajinám táto situácia je v podstate pomerne priaznivejšia, výrazne priaznivejšia, pretože, keď porovnáme napríklad len Českú republiku, tak tam jeden chov bol až 750-tisíc kusov hydiny," tvrdí Chudý.

Ak vo voľnej prírode narazíte na uhynutého alebo zmäteného jedinca, nahláste to regionálnej veterinárnej správe. Zásadne sa vyhýbajte akémukoľvek kontaktu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok