Košice sú domovom pre desiatky druhov vtákov. S ornitológom sme sa niektoré pokúsili okrúžkovať

ta3
29.5.2023 11:31

Druhé najväčšie mesto na Slovensku je domovom pre približne 135 druhov vtákov. Pri príležitosti Svetového dňa sťahovavého vtáctva sme sa s ornitológom v Košiciach pokúsili niektoré odchytiť a okrúžkovať.

Ornitologický krúžok je akýmsi občianskym preukazom pre operence. Každý má svoj jedinečný alfanumerický kód. "Vieme potom v databáze zistiť, ako dlho sa taký vták dožíva, kam letí, či sa vrátil na jar naspäť sem hniezdiť alebo nie," hovorí ornitológ Peter Krišovský.

Niektoré druhy preletia vzdialenosť 500 iné až 10-tisíc kilometrov. Aby si ornitológovia mohli vymieňať informácie je slovenská databáza prepojená s európskou. Odchytené vtáctvo prejde aj malou zdravotnou prehliadkou. "Zvážime ho, zmeriame mu krídlo, chvost, nožičku mu zmierame," opisuje ornitológ.

Vďaka krúžkovaniu odborníci zistili, že operence z Košíc migrujú do Litvy, Lotyšska ale aj Moskvy. Počet vtáčích druhov je podľa ornitológa dôkazom kvality životného prostredia. "Čím je viac vtáčích druhov v tom mestskom prostredí, tým je to mestské prostredie aj zdravšie pre človeka, takže vtáky považujeme za také bioindikátory," tvrdí ornitológ.

Vtáci v košickom mestskom parku sa sieti, ktorú ornitológ nastražil trpezlivo vyhýbali takmer dve hodiny. Dobrou správou je, že zrak majú zrejme v poriadku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok