KĽDR podľa Soulu odpálila družicu. V Južnej Kórei sa rozozneli sirény

ta3 TASR
31.5.2023 00:04

Severná Kórea v utorok podľa Soulu odpálila družicu, v Južnej Kórei sa následne rozozneli poplašné sirény, informovala agentúra Reuters. Japonské ministerstvo obrany hovorí o možnej balistickej rakete, vláda v Tokiu kvôli tomu vydala varovanie pre ostrov Okinawa južne od japonskej pevniny.

KĽDR podľa Soulu odpálila družicu. V Južnej Kórei sa rozozneli sirény
TASR/AP

Varovanie vydala aj juhokórejská metropola, kde sa okolo 6:30 v stredu ráno (utorok 23:30 SELČ) rozozneli sirény. Obyvatelia Soulu sa podľa výstrahy mali pripraviť na možnú evakuáciu. Podľa agentúry AP sa ale bezprostredne neobjavili žiadne správy o škodách alebo narušení priestoru.

KĽDR o zhruba 24 hodín skôr podľa juhokórejských médií informovala o svojom pláne na test vojenského prieskumného satelitu medzi 31. májom a 11. júnom. Soul a Tokio proti tomu protestovali a poukázali na to, že by išlo o porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

Na vyslanie satelitu do vesmíru potrebuje Severná Kórea podľa AP využiť technológiu balistických rakiet, čo jej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zakazujú. Na vysielanie družíc KĽDR sa aj v minulosti pozeralo ako na raketové testy, ktoré sa krajina týmto spôsobom snaží maskovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok