KĽDR informovala Japonsko, že vypustí satelit. Zostrelíme akúkoľvek raketu, reaguje Tokio

ta3 ČTK
29.5.2023 07:43

Japonsko je pripravené zostreliť akúkoľvek severokórejskú raketu, ktorá by narušila jeho územie. Tokio to uviedlo v reakcii na oznámenie KĽDR, že sa chystá do vesmíru vyslať satelit. Japonsko je ale presvedčené o tom, že Pchjongjang chce predovšetkým testovať raketu. Juhokórejské ministerstvo zahraničia Severnú Kóreu vyzvalo, aby plánovaný štart zrušila, informovala agentúra Reuters.

Juhokórejské ministerstvo zverejnilo svoje vyhlásenie len niekoľko hodín po tom, čo Tokio oznámilo, že ho Pchjongjang upovedomil o štarte rakety plánovanom na prelome mája a júna.

K situácii sa vedľa japonského ministerstva obrany, ktoré už začalo prípravy zostrelenia rakety, vyjadril aj ministerský predseda Fumio Kišida, podľa ktorého akékoľvek odpálenie rakety zo strany komunistickej krajiny - aj keď jej bude hovoriť satelit - bude porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Záležitosť sa podľa neho dotýka bezpečnosti japonských občanov.

Aj na vyslanie satelitu do vesmíru potrebuje Severná Kórea podľa AP využiť technológiu rakiet dlhého doletu, čo jej rezolúcie zakazujú. Na vysielanie družíc KĽDR sa aj v minulosti pozeralo ako na raketové testy, ktoré sa krajina týmto spôsobom snaží maskovať.

Pchjongjang pred sériou vyjadrení japonských činiteľov Tokiu povedal, že medzi 31. májom a 11. júnom sa chystá do vesmíru vyslať satelit. Mohlo by ísť o pokus KĽDR vyniesť na obežnú dráhu prvý vojenský prieskumný satelit.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok