Prenáša sa konflikt aj za ruské hranice? Ukrajinci ostreľujú Belgorodskú oblasť, tvrdia tamojšie úrady

TA3 ČTK
29.5.2023 11:34

Niekoľko obcí v Belgorodskej oblasti ostreľujú ukrajinské ozbrojené sily, uviedol v pondelok dopoludnia na platforme telegram Vjačeslav Gladkov, gubernátor ruského regiónu, ktorý susedí s Ukrajinou. Tá sa už rok a štvrť bráni ruskej vojenskej agresii.

Prenáša sa konflikt aj za ruské hranice? Ukrajinci ostreľujú Belgorodskú oblasť, tvrdia tamojšie úrady
TASR/AP

Podľa Gladkova sa terčom ostreľovania stali dva priemyselné podniky a štyria ľudia utrpeli zranenie. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné ihneď nezávisle overiť. Rusko medzitým podniklo na Ukrajinu ďalšiu vlnu vzdušných útokov.

"V Šebekine boli napadnuté dva priemyselné podnikly. V dôsledku zásahu granátov v jednom z podnikov vzplanula výrobná hala s farbami a lakmi," píše Gladkov, podľa ktorého sa jeden zo štyroch zranených mužov nachádza v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti a jeho zdravotný stav je vážny. "V druhom závode nie sú žiadne viditeľné poškodenia ani zranenia," dodal gubernátor. V obci Novaja Tavolžanka je poškodené elektrické vedenie, uviedol ďalej Gladkov s poznámkou, že niekoľko ďalších miest je bez dodávok elektrického prúdu. V obci Kozinka v Grajvoronskom okrese bola podľa neho zasiahnutá budova hotela a umývačky.

Belgorodská oblasť podobne ako ďalšie ruské regióny susediace s Ukrajinou od začiatku ruskej invázie pomerne často hlási útoky na svojom území, okrem iného z dronov. Minulý pondelok sa stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských "sabotážnych skupín". Podľa Kyjeva aj médií do oblasti prenikli Rusi z oddielov Légie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru bojujúceho na strane Ukrajiny. Neskôr sa stiahli.

Kyjev sa takmer nikdy oficiálne nehlási k zodpovednosti za útoky na ruskom území. Zároveň však podľa agentúry Reuters uviedol, že ničenie infraštruktúry je prípravou na plánovanú protiofenzívu proti ruským inváznym silám. V posledných týždňoch útoky na ruskom území zosilneli. Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu nariadil posilniť ostrahu hraníc, aby bol zaistený "rýchly" pohyb ruských vojakov a civilistov do ukrajinských regiónov, ktorá okupuje Moskva.

Témy: Rusko Ukrajina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok