Ukrajina čelila ďalšej vlne ruských útokov, hlási aj zásah vojenského objektu

TA3 TASR ČTK
29.5.2023 06:45

Ukrajina v noci na pondelok a potom aj dopoludnia zažila ďalšiu vlnu ruských vzdušných útokov, ktoré smerovali aj proti Kyjevu a Odese. V Chmelnyckej oblasti Rusi zasiahli vojenský objekt, informovalo vedenie tohto regiónu, ktorý sa nachádza na stredozápade Ukrajiny.

Protivzdušná obrana podľa ukrajinského letectva zničila 29 z 35 dronov a 37 zo 40 rakiet, ktoré ruská armáda proti ukrajinskému územiu vypálila. "Päť lietadiel bolo vyradených z prevádzky. Začali sa práce na obnove pristávacej dráhy," napísalo vedenie Chmelnyckej oblasti na platforme telegram. "V súčasnej dobe pokračuje likvidácia požiarov v skladoch pohonných hmôt a mazív a v skladoch vojenského materiálu," dodala oblastná správa. Podrobnosti neoznámila, pred vojnou sa v regióne nachádzalo veľké vojenské letisko, podotkla agentúra Reuters, ktorá tiež upozornila, že ukrajinskí predstavitelia často nepriznávajú zásahy vojenských cieľov.

Rusko v noci na pondelok podniklo ďalšiu vlnu vzdušných úderov na Ukrajinu, ktorá sa už rok a štvrť bráni jeho vojenskej agresii. Invázne sily sa zamerali na vojenské objekty a zariadenia kriticky dôležitej infraštruktúry, napísala agentúra Unian s odvolaním sa na velenie ukrajinských vzdušných síl. Na celom území krajiny platil letecký poplach.

Podľa veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného Rusi útočili 40 strelami s plochou dráhou letu typu Ch-101 a Ch-555, ktoré odpálili z lietadiel v Kaspickom mori. Zo severu a juhu potom podľa neho na Ukrajinu vyslali 35 dronov iránskej výroby Šáhid, ktoré útočia štýlom kamikadze. Štyri desiatky rakiet a tri desiatky dronov ju zlikvidovala ukrajinská protivzdušná obrana, uviedol Zalužnyj.

Na Kyjev podľa miestnej správy Rusko zaútočilo viac ako 40 dronmi a raketami, ktoré sa ale podarilo zostreliť. "Pre metropolu to bola ďalšia ťažká noc," napísal na telegrame starosta Vitalij Kličko k už pätnástemu ruskému vzdušnému úderu na Kyjev v tomto mesiaci. Nikto podľa neho neutrpel zranenie. Trosky jedného zo zostrelených objektov však poškodili strechu obytného domov. Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko protileteckej obrane poďakoval za "precíznu prácu".

Následky nočných ruských útokov pocítili obyvatelia aj iných regiónov. Napríklad šéf správy Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj uviedol, že jedna z ruských rakiet doletela až do tohto regiónu na západe krajiny. Protiletecká obrana ju zostrelila. Trosky v Zoločivskom okrese východne od Ľvova dopadli na drevenú hospodársku budovu, ktorá podľa neho zhorela, rovnako ako jeden traktor. Nikto nebol zranený.

Hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková podľa portálu Ukrajinska pravda informovala, že Rusko drony iránskej výroby vyslalo aj nad južné regióny krajiny – Chersonskú, Mykolajivskú a Odeskú oblasť. Niektoré z nich protiletecká obrana zneškodnila. V Odese v prístave ale kvôli troskám zostreleného dronu vznikol požiar, na miesto vyšli hasiči a jeho následky úrady zisťujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok