Trenčín má jedno z najvýznamnejších vedeckých centier v Európe. Zameriava sa na výskum skla

ta3
29.5.2023 11:21

V Trenčíne otvorili jedno z najvýznamnejších vedeckých centier v Európe. Zameriava sa na výskum skla. Univerzitné pracovisko je vybavené špičkovými laboratóriami a zamestnáva desiatky odborníkov.

Trenčín - ôsme najväčšie mesto na Slovensku má na európskej vedeckej mape významné miesto. Dôvodom je, že v meste sa nachádza jedno z desiatich medzinárodných sklárskych centier.

Rektor Trenčianskej univerzity Jozef Habánik: "Európska komisia na konci dňa povedala, z tých 164, títo desiati budete financovaní a získavate od nás dôveru a mandát uskutočniť takýto excelentný výskum."

Vedecké centrum vznikalo na pôde Trenčianskej univerzity sedem rokov. Najskôr hľadali personál, potom museli budovu stavebne upraviť a dodať do nej špeciálne technológie a zariadenie do laboratórií. Dnes má šesť výskumných oddelení, kde pôsobí viac ako šesťdesiat odborníkov aj zo zahraničia.

"Títo ľudia sú absolútna svetová špička v odbore, v ktorom pracujú, " hodnotí Dušan Galusek, riaditeľ Centra FunGlass. Výskum sa zameriava na široké spektrum vlastností materiálov, ktoré sa využívajú v rôznych sférach priemyslu i medicíny.

Galusek: "Pre bežného diváka je naj, že sa snažíme vyvíjať nové typy bioaktívnych skiel, ktoré sa dajú používať ako náhrady ľudských orgánov, napríklad kostí." "V týchto priestoroch sledujeme biokompatibilitu týchto materiálov, to znamená či po kontakte s ľudským organizmom mu nijakým spôsobom neubližujú," hovorí výskumná pracovníčka Zuzana Neščáková.

Na realizáciu výskumného centra dostala univerzita 25 miliónov eur, z nich 15 miliónov eur čerpali z eurofondov a zvyšok z ministerstva školstva.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok