Rusi zaradili na zoznam hľadaných osôb amerického senátora. Stíhajú ho za rusofóbne výroky

ta3 ČTK
29.5.2023 10:01

Ruské ministerstvo vnútra zaradilo na zoznam hľadaných osôb amerického senátora Lindseyho Grahama. Informovala o tom ruská štátna tlačová agentúra TASS, podľa ktorej proti tomuto politikovi o deň skôr šéf ruského vyšetrovacieho výboru, teda federálnej kriminálnej ústredne, Alexander Bastrykin nariadil začať trestné konanie za jeho "rusofóbne výroky".

Na zostrihanom videu z piatkového stretnutia Grahama s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktoré zverejnila kancelária ukrajinskej hlavy štátu, bolo počuť, ako Graham hovorí, že "Rusi umierajú" a nasleduje výrok, že americká podpora sú "najlepšie peniaze, ktoré sme kedy utratili".

Podľa agentúry Reuters však tieto dve vyjadrenia spolu nesúviseli a zazneli v rôznych častiach rozhovoru. Kancelária ukrajinského prezidenta podľa nej neskôr sprístupnila kompletné Grahamove výroky; senátor okrem iného predniesol: "Boli doby, kedy sme v Amerike takto bojovali, do posledného človeka, buď budeme slobodní, alebo zomrieme."

"Teraz ste slobodní. A my budeme," odvetil Zelenskyj. "A Rusi umierajú," poznamenal Graham, načo Zelenskyj podľa Reuters odpovedal: "Áno, ale oni prišli na naše územie. My na ich území nebojujeme." Graham podľa Reuters pri stretnutí so Zelenským v Kyjeve hovoril o najlepšie utratených peniazoch v reakcii na hostiteľovu vďaku za americkú vojenskú pomoc v hodnote 38 miliárd dolárov od začiatku ruskej invázie. 

Na zverejnené video reagoval napríklad hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý Grahamove slová odsúdil. Bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý je teraz zástupcom predsedu bezpečnostnej rady, označil Grahama za "starého blázna".

Americký senátor podľa Reuters na kritiku reagoval okrem iného vyhlásením, že ak Medvedev chce, aby Rusi na Ukrajine neumierali, Moskva by mala inváziu zastaviť a svojich vojakov stiahnuť. Uviedol tiež, že iba pochválil guráž Ukrajincov pri ich odpore proti ruskej invázii. Washington podporuje Kyjev okrem iného dodávkami zbraní. Republikán z Južnej Karolíny, ktorý je známy svojimi jastrabími názormi na zahraničnú politiku, je otvoreným zástancom väčšej vojenskej podpory Ukrajiny v jej boji proti Rusku.

Ruský vyšetrovací výbor v nedeľu uviedol, že začína vyšetrovanie Grahamových výrokov bez toho, aby upresnil, z akého trestného činu je podozrivý. Rusko už skôr zaradilo desiatky amerických úradníkov a volených politikov na zoznamy osôb, ktorým zakázalo vstup do krajiny, ale len zriedka sa usilovalo o zatknutie vysokých amerických činiteľov, podotkol Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok