Rusko sa snaží vyčerpať protivzdušnú obranu Ukrajiny. Držia nás v psychickom napätí, uviedol Kyjev

TA3 TASR ČTK
29.5.2023 09:21

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev zažilo v noci na pondelok už druhú noc po sebe vzdušné útoky. Nikto pri nich neutrpel zranenia, oznámil ráno šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. Informoval denník The Guardian.

Rusko sa snaží vyčerpať protivzdušnú obranu Ukrajiny. Držia nás v psychickom napätí, uviedol Kyjev
TASR/AP

Išlo už o 15. útok ruských síl na Kyjev od začiatku mája. Predchádzajúci úder v nedeľu v noci bol najväčším útokom dronmi od začiatku ruskej invázie a zahynuli pri nich dvaja ľudia. Po ňom sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval protivzdušnej obrane a uviedol, že "je vďačný každému jednému človeku". Popko v pondelok ráno na sociálnej sieti Telegram napísal, že Rusko sa snaží intenzívnejšími útokmi vyčerpať protivzdušnú obranu Ukrajiny. "Nepriateľ sa snaží držať civilné obyvateľstvo v nadmernom psychickom napätí," uviedol.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko dodal: "Ďalšia ťažká noc pre hlavné mesto. Ale vďaka profesionalite našich obrancov nie sú výsledkom vzdušného útoku barbarov na Kyjev žiadne škody ani skaza na infraštruktúre a na iných objektoch či na bytových domoch." 

Záchranári v noci na pondelok zasahovali v byte v Sevčenkivskom obvode v Kyjeve, odkiaľ im hlásili dym. Ukázalo sa však, že ide o prípad "zhoreného jedla na sporáku. Aj toto sa stáva..." dodal starosta Kličko.

Protivzdušná obrana v ukrajinskom hlavnom meste zničila v noci na pondelok viac ako 40 ruských dronov a rakiet. Informovala o tom ruskojazyčná verzia BBC o odvolaním sa na šéfa kyjevskej vojenskej správy Popka. Výbuchy bolo v noci počuť aj v prístavnom meste Odesa. V niektorých oblastiach na východe Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach, ktorý sa neskôr rozšíril na celé jej územie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok