Poslanci prišli do práce zbytočne. Pokusy o otvorenie mimoriadnej schôdze dopadli neúspešne

ta3 TASR
29.5.2023 12:13

Plénum v pondelok ani po prestávke nebolo uznášaniaschopné. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) avizoval, že rokovanie sa pokúsia otvoriť opäť v stredu (30. 5.) o 9.00 h ráno. K neotvoreniu mimoriadnej schôdze sa vyjadrili aj Juraj Šeliga a Milan Vetrák.

Poslanci Národnej rady SR ani na druhý pokus neotvorili mimoriadnu schôdzu k balíku zákonov, ktorú iniciovalo hnutie OĽANO a priatelia. Obyčajní ľudia sa chcú na schôdzi venovať nedorokovaným svojim a vládnym návrhom z májovej schôdze. Pôvodne iniciovali rokovanie o všetkých neprerokovaných bodoch. Po kritike niektorých strán návrh stiahli a predložili nový program.

Michal Šipoš (OĽANO a priatelia) hovorí o odobratí ústavného a demokratického práva poslancom rokovať o zákonoch. Zdôraznil, že na programe bola aj úprava na obmedzenie využívania paragrafu 363 Trestného poriadku, či návrh o umiestnení defibrilátorov v obciach. Líder hnutia Igor Matovič hovorí o totalitnom postupe. "Takéto správanie nie je ani demokratické, ani slobodné, ani solidárne," uviedol a kritizoval SaS, Demokratov i Progresívne Slovensko. Podčiarkol, že navrhnuté body sú takmer všetky prerokované a sú medzi nimi i vládne zmeny. Upozornil, že naplánovaná je už len jedna riadna schôdza v tomto volebnom období a ak sa zákony v prvom čítaní neprerokujú teraz, do volieb sa o nich vzhľadom na legislatívny proces nestihne rozhodnúť.  

Šéf parlamentu podčiarkol, že pokiaľ sa ide podľa rokovacieho poriadku, nemôže situáciu hodnotiť ako chaotickú. Sme rodina podľa jeho slov schôdzu plánovalo podporiť. "Neviem, ako sa rozhodnú ostatní. Každý poslanec je platený, takže keď sa zvolá podľa rokovacieho poriadku rokovanie, každý by mal mať povinnosť voči občanom, ktorí ho platia, dôjsť do roboty," uviedol. Počínanie obyčajných ľudí pri zmene pôvodného programu schôdze chápe vzhľadom na vyjadrenia iných strán. Sme rodina má podľa jeho slov všetky svoje návrhy prerokované, prípadne sa o nich bude rokovať v druhom čítaní na riadnej júnovej schôdzi.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok