Ďalší incident v ruskom pohraničí: Drony útočili na rafinériu

TA3 ČTK
28.5.2023 14:51

Niekoľko dronov sa v noci na nedeľu pokúsilo zaútočiť na Ílsku rafinériu v Krasnodarskom kraji na juhu európskej časti Ruska.

Ďalší incident v ruskom pohraničí: Drony útočili na rafinériu
Twitter/WarUpdates (ilu)

Všetky boli zneškodnené a jednému z najväčších podnikov na spracovanie ropy v regióne nespôsobili žiadne škody, uviedli ruské médiá s odvolaním sa na oblastné úrady. Útok sa podľa agentúry Interfax odohral asi hodinu po stredoeurópskej polnoci. Správy o útoku sa najprv objavili na sociálnych sieťach. Tvrdili, že časť trosiek dronov dopadla do areálu podniku, poznamenala BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Rovnaká rafinéria bola 4. mája postihnutá požiarom. Štátna agentúra TASS vtedy s odvolaním sa na nemenovaný zdroj písala, že požiar spôsobil zásah dronu. Úrady túto verziu nekomentovali. Nasledujúci deň rovnaká agentúra písala o ďalšom útoku dronu, ktorý podľa denníka Kommersant poškodil jedno zariadenie závodu.

Útokov bezpilotných lietadiel na podniky v ruských regiónoch spojené s pohonnými hmotami koncom mája pribudlo, podotkla BBC. V sobotu na západe Ruska pri bieloruských hraniciach výbuch zničil administratívnu budovu ropnej spoločnosti, oznámil gubernátor Pskovskej oblasti Michail Vedernikov. Podľa neho išlo zrejme o útok dvoma dronmi. Ďalšie dva bezpilotné lietadlá v ten istý deň útočili na ropné zariadenia aj v susednej Tverskej oblasti. Terčom útoku podľa spravodajského kanála Baza pôsobiaceho na sociálnych sieťach bolo obslužné zariadenie ropovodu Družba.

Ruské pohraničie je terčom útokov dronov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho februára. V posledných mesiacoch sú útoky intenzívnejšie, ale hlásené sú väčšinou pri hraniciach s Ukrajinou. Ruskí predstavitelia z nich vinia Ukrajinu, tá sa k nim ale nehlási a tvrdia, že na ruské územie neútočia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok