Geriatria v Košiciach volá po nových posilách. Situácia je kritická, tvrdia zdravotné sestry

ta3
28.5.2023 14:07

Starajú sa o starých a nevyliečiteľne chorých pacientov. Sú ich dôverníčkami v posledných hodinách na tomto svete. Je ich však málo. Vo Vysokošpecializovanom odbornom ústave geriatrickom sv. Lukáša v Košiciach chýba osem zdravotných sestier.

Zdravotné sestry z košického Vysokošpecializovaného odborného ústavu geriatrického volajú po nových posilách. Na niektorých oddeleniach je situácia kritická. "V podstate sú tri v rámci trojzmennej prevádzky čiže tých zmien majú nahustených viac, čiže sa snažíme potom vykrývať tie zmeny aj personálom z iných poschodí," hovorí vrchná sestra oddelení VŠOÚG sv. Lukáša v Košiciach Mariana Novotná.

Vekový priemer sestier je štyridsať rokov. Mnohé svojmu povolaniu zasvätili takmer celý život. Pri ležiacich a imobilných pacientoch geriatrie či paliatívnej starostlivosti ide o fyzicky náročnú prácu.

Tatiana Turoková, námestníčka pre ošetrovateľstvo VŠOÚG sv. Lukáša v Košiciach: "Je to stále manipulácia s pacientom dennodenná pri strave, pri umývaní, pri všetkých bežných činnostiach."

Ročne sa v zariadení musia postarať o viac ako tritisíc pacientov. Práca s ťažko chorými a umierajúcimi ľuďmi vyčerpáva personál aj psychicky.

Košický geriatrický ústav ponúka sestrám viacero benefitov. Okrem iného finančne podporuje aj ich ďalšie vzdelávanie. Demografická krivka ukazuje, že geriatrických pacientov bude pribúdať. Či sa o nich bude mať kto postarať je však otázne.

Témy: Košice

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok