Trenčianskej nemocnici pribudne magnetická rezonancia. Jej dovoz si vyžiadal uzavretie cesty a žeriav

ta3
28.5.2023 10:38

Manévre okolo trenčianskej nemocnice. Nemali ich však lekári, ale sťahováci. V nemocnici pribudne magnetická rezonancia za dva a pol milióna eur. Museli však uzavrieť cestu a postaviť žeriav. Celý postup trval takmer deväť hodín.

V Trenčianskej nemocnici vládol čulý pracovný ruch. Najskôr bolo potrebné uzavrieť ulicu a poskladať žeriav, ktorý bol najpodstatnejší. Montážnu firmu čakala náročná práca. Najskôr preložili cez plot komponenty potrebné pre umiestnenie prístroja. Potom nasledoval päťtonový kolos za milióny eur. Žeriav ho posúval po milimetri.

Žeriavnik Jozef Kňazovčík: "Ale je to drahé a asi treba troška pozornosť." Ťažký stroj ďalej presúvali pomocou montážnej plošiny do budúceho pracoviska so špeciálne upravenými stenami, chrániacimi pred žiarením.

Milan Králik, technický vedúci FN Trenčín: "Ľudskou silou sa pretlačí do priestoru, kde už je vytvorená faradayova klietka. Do nej bude osadený."

"Táto faradayova klietka zabezpečí bezpečnosť pre ľudí, ktorí budú pokračovať v práci. 0:30 – táto farad. Klietka je spravená aj oblepená zo všetkých strán aj z podlahy aj zo stropu," hovorí Igor Abramov, projektový manažér, Systeming s.r.o.

Zaobstaranie prístroja trvalo nemocnici dva roky. Patrí medzi najvýkonnejšie na trhu. Podobný majú zatiaľ len v Bratislave. MR snímky sú kvalitnejšie a vyšetrenia trvajú kratšie.

Súčasťou pracoviska bude čoskoro aj magnetická veža na vyšetrenie detských pacientov, ktorú na Slovensku prevádzkujú len špecializované ústavy. Magnetickú rezonanciu spustia v Trenčíne po skúšobnej prevádzke v septembri.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok