Šéf vagnerovcov tvrdí, že ho ruské médiá ignorujú. Robia to na príkaz Kremľa, povedal

TA3 ČTK
28.5.2023 13:22

Jevgenij Prigožin, majiteľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá bojuje spolu s ruskou armádou na Ukrajine, tvrdí, že ho ruské štátne médiá na príkaz vysokých predstaviteľov z Kremľa zámerne ignorujú a neinformujú o ňom. Dodal, že sa im to vypomstí. Napísala o tom agentúra Reuters.

Šéf vagnerovcov tvrdí, že ho ruské médiá ignorujú. Robia to na príkaz Kremľa, povedal
TASR/AP

"Som úplne presvedčený, že to (informovanie o vagnerovcoch) zakázali," uviedol Prigožin s tým, že sa ruským štátnym médiám takýto postup vypomstí a že ich za to ľudia vytrestajú.

Vagnerovci mali rozhodný podiel na bitke o ukrajinské mesto Bachmut, o ktoré sa bojovalo od minulého leta. Rusi teraz tvrdia, že mesto dobyli, Ukrajinci naopak hlásia, že sa stále držia na predmestiach a dosahujú postup na krídlach v okolí mesta. Vo štvrtok Prigožin oznámil, že sa vagnerovci začínajú z mesta sťahovať a odovzdávajú pozície ruskej armáde.

Agentúra Reuters upozornila, že správu o údajnom dobytí Bachmutu ruská štátna televízia odvysielala až po 20 hodinách od oznámenia vagnerovcov a nevysielala ani Prigožinovu víťaznú reč. Kremľu trvalo desať hodín, kým vydal k oznámenému dobytiu Bachmutu vyhlásenie o 36 slovách, v ktorom vagnerovcom za úspech pogratuloval. Prigožina v texte vôbec nespomenul.

Prigožin je jednou z mála ruských verejných osobností, ktoré počas vojny otvorene kritizujú najvyšších predstaviteľov, predovšetkým vedenie armády a ministerstva obrany. K jeho výrokom sa ale ruské oficiálne miesta spravidla nijako nevyjadrujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok