Rusko ochutnáva vlastnú medicínu. Putin nariadil posilniť ochranu hraníc

TA3 ČTK
28.5.2023 07:55

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu nariadil posilniť ochranu hraníc, aby bol zaistený "rýchly" pohyb ruských vojakov a civilistov do ukrajinských regiónov, ktoré sú teraz pod kontrolou Moskvy. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomína, že v posledných týždňoch silnejú útoky vo vnútri Ruska.

Rusko ochutnáva vlastnú medicínu. Putin nariadil posilniť ochranu hraníc
TASR/AP

Putin sa k ochrane hraníc vyjadril v odkaze pohraničnej stráži, ktorá je súčasťou tajnej služby FSB, a to pri príležitosti jej sviatku. Zdôraznil, že jej úlohou je "spoľahlivo kryť" línie v blízkosti bojovej zóny. "Je nutné zaistiť rýchly pohyb vojenských i civilných vozidiel a nákladov, vrátane potravín, humanitárnej pomoci a stavebných materiálov, ktoré sú zasielané novým subjektom (Ruskej) federácie," uviedol Putin v správe zverejnenej na telegrame Kremľa.

Za nové subjekty Moskva označuje štyri ukrajinské oblasti - Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú - ktoré sčasti okupuje a ktoré sa vlani v septembri pokúsila anektovať. 

Pokusu o anexiu územia predchádzali Kremľom zinscenované hlasovania o pripojení regiónov k Rusku. Väčšina krajín sveta aj OSN tento pokus odsúdili ako nelegálny, hlasovanie sa podľa nich konalo pod hlavnými zbraňami. Už v roku 2014 Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo aj ukrajinský polostrov Krym.

Začiatkom týždňa sa ruská Belgorodská oblasť na hraniciach s Ukrajinou stala dejiskom ozbrojených stretov. Ku vpádu sa neskôr prihlásili skupiny Légie Sloboda Rusku (LSR) a Ruský dobrovoľnícky zbor (RDK), v ktorých pôsobia ruskí občania bojujúci na strane Ukrajiny. Moskva útok pripisuje sabotážnym skupinám z Ukrajiny. Kyjev odmieta, že by mal s udalosťami v Belgorodskej oblasti niečo spoločné. Podľa neho išlo o operáciu ruských partizánov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok