Rusi podnikli rozsiahly dronový útok na Kyjev, zomrel jeden civilista

TA3 TASR ČTK
28.5.2023 07:16

Pri rozsiahlom nočnom útoku na Kyjev zahynul najmenej jeden človek a ďalší traja ľudia utrpeli zranenie. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na vojenskú správu mesta, podľa ktorej išlo o najrozsiahlejší dronový útok na Kyjev od začiatku ruskej invázie vlani vo februári.

Ukrajinská armáda zostrelila v noci 52 z Ruska vyslaných dronov, uviedla agentúra Reuters, podľa ktorej nie je jasné, či všetky mierili na Kyjev. Jeho vojenská správa už predtým hovorila o najmenej 40 dronoch útočiacich na metropole. Letecký poplach platil v noci aj v ďalších regiónoch Ukrajiny. V Kyjeve trval nočný letecký poplach podľa ruskojazyčnej verzie BBC vyše päť hodín. Tamojšie úrady opakovane vyzývali obyvateľov, aby zostali v krytoch, v meste bolo počuť výbuchy, pracovala protivzdušná obrana.

"Predbežne šlo najmasívnejší útok bezpilotných lietadiel na hlavné mesto od začiatku plnohodnotnej invázie," uviedol šéf tamojšej vojenskej správy Serhij Popko, podľa ktorého Rusko v niekoľkých vlnách nasadilo bezpilotné lietadlá iránskej výroby. Protivzdušná obrana ich podľa Popka zostrelila cez 40. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že v dôsledku útokov aj zostrelenia dronov vypukol požiar na streche deväťposchodovej budovy, bola poškodená sedemposchodová budova a začal horieť sklad. Obeťou útokov sa stal 41-ročný muž.

Za máj bol útok na Kyjev z noci na nedeľu už štrnásty, podľa Reuters ale prvý májový, pri ktorom zomrel človek. Ukrajinská metropola oslavuje 1541. výročie svojho založenia, ktoré pripadá vždy na poslednú nedeľu v máji. Obvykle v tento deň ľudia v Kyjeve chodia oslavovať do ulíc, konajú sa koncerty a rôzne ďalšie akcie. Aj tento rok podľa Reuters mesto plánovalo oslavy, aj keď v menšom rozsahu. "Nepriateľ dnes poslal ľuďom 'gratuláciu' ku Dňu Kyjeva s pomocou dronov," napísal na sieti Telegram Popko.

Výbuchy boli v noci hlásené aj zo Sumskej a Žytomyrskej oblasti. Rusko v máji zosilnilo útoky na Ukrajinu, podľa serveru BBC v súvislosti s očakávanou ukrajinskou protiofenzívou. O nej sa hovorí už dlho, uvádzalo sa, že by ju ukrajinská armáda mohla začať v apríli alebo máji. Zhruba pred mesiacom sa hovorilo o tom, že prípravy na protiofenzívu, ktorej cieľom je oslobodiť Ruskom okupované územia na juhu a východe Ukrajiny, sú v záverečnej fáze. V sobotu tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov uviedol, že Ukrajina je pripravená a protiofenzíva tak môže začať kedykoľvek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok