Odrezať nepriateľa bolo nutné. Ukrajinská rozviedka priznala, že sa podieľala na útoku na Krymský most

ta3 tasr
27.5.2023 19:37

Sedem mesiacov po výbuchu, ktorý vážne poškodil Kerčský most spájajúci Rusko s okupovaným Krymom, riaditeľ ukrajinskej tajnej služby (SBU) Vasyľ Maľuk potvrdil účasť Kyjeva, keď uviedol, že SBU prijala "určité opatrenia" na "odrezanie" tejto pre Rusko dôležitej logistickej trasy.

Odrezať nepriateľa bolo nutné. Ukrajinská rozviedka priznala, že sa podieľala na útoku na Krymský most
TASR/AP

"V súlade s medzinárodným právom a zvyklosťami a tradíciami vedenia vojny i vzhľadom na to, že išlo o logistickú trasu, ktorú sme boli povinní odrezať nepriateľovi, boli vykonané určité opatrenia. Podrobnosti však nepoviem," povedal Maľuk podľa agentúry DPA.

K výbuchu na Kerčskom moste spájajúcom Krasnodarský kraj a Ruskom nezákonne anektovaný Krym došlo 8. októbra 2022 - deň po 70. narodeninách ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na moste vtedy vybuchol kamión a následne sa vznietili palivové nádrže na železničnej časti mosta. Časť mostovky pre autá sa zrútila. Podľa oficiálnych údajov zahynuli štyria ľudia. Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) začal v tejto veci trestné stíhanie pre podozrenie, že šlo o teroristický útok.

Ruské orgány označili za pôvodcu výbuchu ukrajinské tajné služby a zadržali aj viac ako 20 ruských občanov podozrivých z účasti na tomto trestnom čine. Kyjev obvinenia o zodpovednosti za výbuch na Kerčskom moste poprel. Maľuk však vlani v decembri naznačil, že SBU s ním mohla mať niečo spoločné.

V najnovšom rozhovore poskytnutom ukrajinskému novinárovi Dmytrovi Komarovovi a zverejnenom na platforme YouTube Maľuk tiež  informoval, že po tom, ako Rusko pred viac ako 15 mesiacmi rozpútalo vojnu voči Ukrajine, tajná služba SBU vytvorila špeciálnu jednotku s úlohou páchať na ukrajinskom území sabotáže proti ruskému nepriateľovi.

Doplnil, že súčasťou takejto špeciálnej operácie SBU uskutočnenej spolu s ukrajinskými ozbrojenými silami boli aj útoky dronov na vojnové lode ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopoľskom zálive z októbra minulého roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok