Ukrajina požiadala Nemecko o ďalšiu pomoc, má záujem o riadené strely Taurus

27.5.2023 13:08

Ukrajina požiadala Nemecko o dodávku riadených striel Taurus s doletom až 500 kilometrov, informovalo nemecké ministerstvo obrany. Jeho hovorkyňa ale odmietla oznámiť ďalšie podrobnosti.

Ukrajina požiadala Nemecko o ďalšiu pomoc, má záujem o riadené strely Taurus
Foto: Twitter/Visegrád 24

Nie je teda jasné, o koľko striel Kyjev žiada ani to, ako je pravdepodobné, že Berlín na žiadosť nakoniec kývne. O požiadavke Ukrajiny už predtým informoval denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Strely Taurus s plochou dráhou letu sa odpaľujú z lietadiel a dokážu zamerať cieľ s vysokou presnosťou. Agentúra Reuters upozornila, že ak by sa Berlín odhodlal strely dodať, nasledoval by tak Britániu, ktorá začiatkom mája ako prvá krajina oznámila, že na Ukrajinu pošle strely s ďalekým doletom Storm Shadow. 

Spojené štáty naopak zatiaľ odmietajú vybaviť Ukrajinu taktickými balistickými strelami ATACMS kvôli obavám, že by mohli slúžiť na útok na ruské územie. O tom, že nemecké zbrane dodané na Ukrajinu nebudú využité na území Ruska, v piatok v Estónsku uistil aj nemecký kancelár Olaf Scholz. 

Podľa neho je s tým uzrozumený aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Strely Taurus vyrába britská zbrojovka MBDA, majú podobné parametre ako Storm Shadow. Tie už Ukrajinci používajú na bojisku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok