Ukrajina požiadala Nemecko o ďalšiu pomoc, má záujem o riadené strely Taurus

TA3 ČTK
27.5.2023 13:08

Ukrajina požiadala Nemecko o dodávku riadených striel Taurus s doletom až 500 kilometrov, informovalo nemecké ministerstvo obrany. Jeho hovorkyňa ale odmietla oznámiť ďalšie podrobnosti.

Ukrajina požiadala Nemecko o ďalšiu pomoc, má záujem o riadené strely Taurus
Twitter/Visegrád 24

Nie je teda jasné, o koľko striel Kyjev žiada ani to, ako je pravdepodobné, že Berlín na žiadosť nakoniec kývne. O požiadavke Ukrajiny už predtým informoval denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Strely Taurus s plochou dráhou letu sa odpaľujú z lietadiel a dokážu zamerať cieľ s vysokou presnosťou. Agentúra Reuters upozornila, že ak by sa Berlín odhodlal strely dodať, nasledoval by tak Britániu, ktorá začiatkom mája ako prvá krajina oznámila, že na Ukrajinu pošle strely s ďalekým doletom Storm Shadow. 

Spojené štáty naopak zatiaľ odmietajú vybaviť Ukrajinu taktickými balistickými strelami ATACMS kvôli obavám, že by mohli slúžiť na útok na ruské územie. O tom, že nemecké zbrane dodané na Ukrajinu nebudú využité na území Ruska, v piatok v Estónsku uistil aj nemecký kancelár Olaf Scholz. 

Podľa neho je s tým uzrozumený aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Strely Taurus vyrába britská zbrojovka MBDA, majú podobné parametre ako Storm Shadow. Tie už Ukrajinci používajú na bojisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok