Na Slovensku sci-fi, vo Francúzsku štandard. Súd pokutoval politika za hejt na Facebooku

ta3
27.5.2023 12:12

Čím väčší dosah, tým väčšia zodpovednosť. Štrasburský súd posvätil verdikt francúzskej justície, ktorá pokutovala politika za to, že na svojom Facebooku nevymazal nenávistné komentáre iných. Naši zástupcovia ľudu si to predstaviť nedokážu.

Na Slovensku sci-fi, vo Francúzsku štandard. Za hejt na Facebooku sa sankcia ušla nielen autorom nenávisti, ale aj politikovi, pod ktorého statusom sa dav rozvášnil a on komentár nezmazal. Ten sa bránil, že je to zásah do jeho slobody prejavu – v Štrasburgu ale nepochodil, skôr naopak.

Niekedy pritom stačí naozaj málo. Napríklad, keď poslanec Taraba na svojom Facebooku zverejnil fotografiu z modelingovej premiéry dcéry Zuzany Čaputovej. "Po včerajšom dni vieme, že máme na Slovensku novú top modelku." Pod naoko nevinným statusom sa to nenávistnými komentármi na prezidentkinu rodinu len tak hemžilo. Ak by sme žili v spomínanom Francúzsku, žandári by to zrejme spočítali nielen odvážnym hejterom ukrytým za klávesnicou, ale aj poslancovi.

O tom, že Monsieur Sanchez si trest zaslúžil a Francúzska republika tým nijako nezasiahla do jeho práv rozhodovala Veľká komora Európskeho súdu – za bolo 13 zo 17 sudcov. Aj na Slovensku máme zákony, ktoré umožňujú trestať nenávisť na internete. 

Problémom je nájsť páchateľov, ktorí sa často skrývajú za falošné profily. Samostatnou kapitolou je zodpovednosť prevádzkovateľov sociálnych sietí. Tie sa do ráznych krokov, ako bolo napr. zmazanie príspevku poslanca Blahu pre dezinformácie, príliš nehrnú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok