Twitter nebojuje proti dezinformáciám. Rozhodol sa nenapĺňať kódex EÚ

TA3 ČTK
27.5.2023 09:15

Americká spoločnosť Twitter sa rozhodla naďalej nenapĺňať kódex Únie o dezinformáciách, uviedol v piatok neskoro večer eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton.

Ani to podľa neho ale firmu prevádzkujúcu rovnomennú sociálnu sieť nezbavuje povinností v tejto oblasti, uviedla agentúra Reuters. Twitter sa vlani v lete ku kódexu rovnako ako niekoľko desiatok ďalších spoločností pripojil dobrovoľne. 

"Twitter opúšťa dobrovoľný kódex EÚ proti dezinformáciám. Záväzky však zostávajú. Môžete utekať, ale nemôžete sa schovať," napísal Breton na twitteri. Pripomenul tiež, že od 25. augusta bude boj proti dezinformáciám podľa nového únijného Aktu o digitálnych službách (DSA) povinností, ktorú sú európske orgány pripravené vymáhať. Firmám v prípade jeho nedodržiavania hrozia značné pokuty.

Twitter, ktorý po minuloročnom prevzatí miliardárom Elonom Muskom prepustil väčšinu zamestnancov a nemá už oddelenie pre komunikáciu s médiami, na otázku Reuters na tému reagoval len automatizovaným e-mailom s emotikonom hovienka.

Európska komisia už tento rok Twitter raz kritizovala za to, že firma úplne nedostála záväzkom z pravidiel boja proti dezinformáciám. Twitter podľa nej ako jediný zo skupiny technologických spoločností dodal povinnú správu o svojom počínaní v oblasti s nedostatkom dát a informácií o svojich plánoch. Cieľom únijných snáh je posilnenie úlohy skupín overujúcich fakty, rázny postup proti falošným účtom a manipuláciám s informáciami či odstrihnutie strojcov cielených dezinformácií od reklamných príjmov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok