Kremeľ vracia úder Berlínu. Stovky nemeckých zamestnancov musia opustiť Rusko

ta3 ČTK
27.5.2023 11:31

Stovky nemeckých štátnych zamestnancov vrátane učiteľov a pracovníkov kultúrnych Goetheho inštitútov musia opustiť Rusko. O nových obmedzeniach pre nemecké inštitúcie rozhodlo v apríli ruské ministerstvo zahraničia, platiť má od júna. S odkazom na správu denníka Süddeutsche Zeitung to uviedla agentúra DPA.

Útok na Kremeľ vyplašil Petrohrad. Vytvoril špeciálnu jednotku na boj s dronmi
TASR/AP

"Táto hranica, ktorú zavádza Rusko od začiatku júna, si vyžiada v mnohých oblastiach podstatné obmedzenie týkajúce sa našej prítomnosti v Rusku," uviedlo nemecké ministerstvo zahraničia. Krok Moskvy súvisí s vyhostením niekoľkých desiatok ruských diplomatov, ku ktorému Berlín siahol v apríli.

Podľa Süddeutsche Zeitung sa redukcia vynútená ruskou stranou dotkne niekoľkých stoviek diplomatov, ale aj kultúrnych pracovníkov a učiteľov nemeckej školy v Moskve. 

Zníženie počtu nemeckých štátnych zamestnancov v Rusku potvrdil agentúre AFP aj zdroj z nemeckej vlády, podľa neho ide o "vyhlásenie diplomatickej vojny".

Nemecko-ruské vzťahy sú v poslednej dobe značne napäté, výrazne sa zhoršili po minuloročnej februárovej invázii ruských vojsk na Ukrajinu. Vlani v apríli Berlín vypovedal štyri desiatky ruských diplomatov, ktorí boli podozriví zo špionážnej činnosti. Moskva reagovala vyhostením štyroch desiatok nemeckých diplomatov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok