Americké stíhačky Viper smerujú do Taiwanu. Mali by tam doraziť do roku 2026

ta3/TASR
25.5.2023 10:58

Taiwan dostane do roku 2026 od Spojených štátov dodávku 66 stíhačiek F-16V Viper. Vo štvrtok to potvrdil taiwanský minister obrany Čchiou Kuo-čeng. Informuje o tom agentúra DPA.

Americké stíhačky Viper smerujú do Taiwanu. Mali by tam doraziť do roku 2026
Twitter/Crouton & Friends

Vzdušné sily USA v stredu oznámili, že prvá várka moderných stíhačiek od spoločnosti Lockheed Martin vyrobených pre Taiwan bude pripravená v treťom kvartáli budúceho roka. Pôvodný plánovaný termín bol však koniec roka 2023, uviedla taiwanská tlačová agentúra CNA.

Taiwan v súčasnosti modernizuje svoju letku a 141 stíhačiek typu F-16A/B nahrádza 66 modernejšími strojmi F-16V Block 20. Nové stíhačky Viper, za ktoré Taiwan údajne zaplatil osem miliárd dolárov, sú vybavené modernejšou leteckou technikou a systémom na kontrolu striel. 

Čchiou Kuo-čeng vyhlásil, že omeškanie výroby stíhačiek bolo spôsobené najmä na americkej strane z dôvodu revízie a vylepšovania softvéru letovej kontroly. Zdôraznil však, že všetkých 66 stíhačiek bude do roku 2026 určite doručených.

Po dodaní lietadiel Viper bude Taiwan disponovať viac ako 200 stíhačkami F-16V štvrtej generácie. Tie posilnia jeho schopnosť vzdušnej obrany proti Číne, ktorej letky pravidelne vstupujú do taiwanskej zóny protivzdušnej obrany (ADIZ) a prekračujú i stredovú líniu v Taiwanskom prelive, pripomína DPA. Peking si totiž na Taiwan robí územné nároky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok