Seniori tvoria tretinu obetí ruskej vojny na Ukrajine, uviedla OSN

ta3 čtk
25.5.2023 08:37

Seniori tvoria tretinu obetí vojny na Ukrajine, ktorú vlani na konci februára rozpútalo Rusko svojou inváziou do krajiny. Misia OSN pre monitorovanie ľudských práv na Ukrajine (HRMMU) to uviedla vo svojej správe, ktorú zverejnila v stredu. Starší ľudia na oboch stranách frontovej línie podľa nej čelia nielen priamemu ohrozeniu života kvôli bojom, ale aj oveľa viac trpia kvôli nedostatku jedla, vody, výpadkom v dodávkach elektriny, zlému prístupu k zdravotnej starostlivosti a penziám. Niektorí zomreli, pretože sa nedostali včas k liekom alebo nemohli opustiť pivnice.

Ukrajina po ruských útokoch
TASR/AP

Približne tretina civilistov zabitých v prvom roku vojny bola podľa HRMMU staršia ako 60 rokov - konkrétne misia eviduje 1346 seniorov zo 4187 zdokumentovaných civilných obetí. Ide pritom iba o obete, u ktorých je známy vek, ich skutočný počet teda bude vyšší. Misia OSN vychádza z dát od vypuknutia konfliktu 24. februára 2022 k tohtoročnému 28. februáru. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) k tomuto dátumu potvrdil 8275 civilných obetí vojny, podľa jeho posledných údajov z 21. mája eviduje 8895 zabitých ukrajinských civilistov. Aj ich počet bude v skutočnosti výrazne vyšší.

Seniori, ktorí v krajine už pred ruskou inváziou čelili mnohým ťažkostiam, tvoria zhruba štvrtinu ukrajinskej populácie a podľa HRMMU ich mimoriadne ťažko zasiahli okrem iného výpadky elektriny kvôli ruským vzdušným úderom na energetickú infraštruktúru, ktoré invázne sily zintenzívnili vlani na jeseň. Mnohí seniori, ktorí nie sú už toľko pohybliví, uviazli kvôli nefungujúcim výťahom v bytoch na vyšších poschodiach. "To im znemožnilo prístup k liekom, jedlu a k 'staniciam nezlomnosti', ktoré zriadila vláda, aby ľuďom zaistila teplo, elektrinu a vodu," opisuje misia OSN.

Jej správa ďalej uvádza, že ruská armáda niekedy nútila civilistov, vrátane seniorov, zostať v pivniciach a žiť v tamojších otrasných podmienkach celé týždne. V niektorých prípadoch starší ľudia kvôli tomu zomreli. Ako príklad uvádza obec Jahidne v Černihivskej oblasti, ktorú okupovali Rusi od začiatku invázie do konca minulého marca. "360 obyvateľov vrátane detí, ľudí so zdravotným postihnutím a seniorov donútili zostať 28 dní v pivnici školy, ktorú využívali ako svoju základňu," pripomína udalosti v Jahidne správa, podľa ktorej bol suterén extrémne preplnený, ľudia si nemohli ani ľahnúť, chýbali tam toalety, čistá voda a čerstvý vzduch. "Zomrelo kvôli tomu desať starších ľudí," uvádzajú autori správy.

Pre starších ľudí je tiež obvykle ťažšie dostať sa do bezpečia, mnohí nemôžu opustiť domovy bez pomoci, čo ich vystavuje riziku ostreľovania. HRMMU zdokumentovala niekoľko prípadov seniorov, ktorí zahynuli, pretože sa nemohli dostať do krytu alebo im k tomu nebola poskytnutá potrebná pomoc. Vlani v marci počas ruskej okupácie východoukrajinského mesta Izjum zhorela seniorka s amputovanou nohou, keď jej dom zasiahlo ostreľovanie a začal horieť. Žena nemohla utiecť, uvádza správa.

Rusi vlani na svojich kontrolných stanovištiach v Chersonskej oblasti podľa OSN tiež bránili pohybu, kvôli čomu niekoľko starších ľudí trpiacich cukrovkou údajne zomrelo, pretože nemohli opustiť svoje dediny a nedostali sa včas k liekom.

Ľudia, ktorí sa chceli evakuovať z okupovaných území, narážali na oneskorenie a zmeny v evakuačných trasách, pretože sa bojujúce strany často dohodli na humanitárnych koridoroch na poslednú chvíľu. Najviac tým trpeli seniori. Mnohí boli evakuovaní v zhone, nestíhali si vziať svoje pomôcky. Pozorovatelia z HRMMU si vlani v Chersonskej oblasti všimli staršieho človeka, ktorého evakuovala rodina na záhradných kolieskach. Veľa ľudí sa evakuácie nedočkalo vôbec.

Veľa seniorov na oboch stranách frontovej línie má v konfliktom zasiahnutých oblastiach tiež ťažkosti vyzdvihnúť si dôchodky kvôli obmedzenému prístupu k fungujúcim bankám alebo poštám, stojí okrem iného v správe. Situáciu starších Ukrajincov podľa nej ďalej zhoršujú vysoké ceny základného tovaru, ako je jedlo, ktoré spôsobujú problémy v dodávkach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok