Britský minister obrany je na neohlásenej návšteve v Kyjeve. Stretol sa s Reznikovom

25.5.2023 08:08

Britský minister obrany Ben Wallace pricestoval do Kyjeva na neohlásenú návštevu. Informovalo o tom dnes na svojom webe ukrajinské ministerstvo obrany, podľa ktorého sa Wallace už stretol so šéfom rezortu Oleksijom Reznikovom. Obaja ministri hovorili o pokračujúcom výcviku ukrajinských vojakov v Británii či nadchádzajúcom summite NATO vo Vilniuse.

"Samozrejme sme diskutovali o perspektíve členstva Ukrajiny v NATO," uviedol v tlačovom vyhlásení Reznikov, podľa ktorého bol súčasťou diskusie aj mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a tiež vyzbrojovanie Ukrajiny.

"Najmä pokiaľ ide o zbrane, ktoré umožňujú poškodiť nepriateľa na veľké vzdialenosti, ako sú strely Storm Shadow," uviedol Reznikov. Tieto riadené strely s plochou dráhou letu majú dosah cez 250 kilometrov a ide tak o prvú muníciu s tak ďalekým dostrelom, ktorú spojenci Kyjevu poskytli.

Británia je spolu so Spojenými štátmi a ďalšími európskymi krajinami jedným z kľúčových podporovateľov Ukrajiny, ktorá sa od februára minulého roka bráni ruskej invázii. Zelenskyj iba od začiatku tohto roka dvakrát navštívil Londýn, naposledy na začiatku minulého týždňa.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok