Vojnová loď Ivan Churs bola terčom útoku, tvrdí Moskva. Rusko viní Ukrajinu z útoku bezpilotnými plavidlami

ta3 ČTK
24.5.2023 17:25

Ruská vojnová loď Ivan Churs sa v stredu ráno v Čiernom mori neďaleko Bosporského prielivu stala terčom útoku bezpilotných plavidiel, posádka úder odrazila, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Moskva zároveň z útoku obvinila ukrajinské ozbrojené sily.

Vojnová loď Ivan Churs bola terčom útoku, tvrdí Moskva. Rusko viní Ukrajinu z útoku bezpilotnými plavidlami
Twitter/WarNewsPL

Ivan Churs je podľa denníka The Guardian prieskumná loď ruskej Čiernomorskej flotily, podľa ruského rezortu obrany chráni plynovody Turkish Stream a Blue Stream.

"Dnes o 5:30 sa ukrajinské ozbrojené sily neúspešne pokúsili zaútočiť tromi bezpilotnými motorovými člnmi na loď Ivan Churs Čiernomorskej flotily, ktorá plnila úlohy na zaistenie bezpečnej prevádzky plynovodov Turkish Stream a Blue Stream vo výlučnej ekonomickej zóne Tureckej republiky," vyhlásil podľa agentúry TASS hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

"Všetky nepriateľské člny boli zničené paľbou z bežných zbraní ruskej lode 140 kilometrov severovýchodne od Bosporského prielivu," uviedol ďalej Konašenkov a dodal, že Ivan Churs pokračuje v plnení svojich úloh. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu, ktorý Rusko rozpútalo vlani svojou inváziou na Ukrajinu, nie je možné bezprostredne nezávisle overiť. Kyjev sa zatiaľ k obvineniu nevyjadril.

Spomínané plynovody dopravujú ruský plyn do Turecka, čiastočne cez Čierne more. Konašenkov zároveň pripomenul minuloročné výbuchy plynovodov Nord Stream, určených na prepravu ruského plynu cez Baltské more do Nemecka. Moskva z ich poškodenia viní Západ, čo Spojené štáty alebo Británia popierajú. "Po teroristickom útoku na Nord Stream 1 a Nord Stream 2 z 26. septembra 2022 prijímajú ozbrojené sily Ruskej federácie opatrenia na ochranu týchto zariadení. A nie nadarmo," vyhlásil hovorca.

Vlani v apríli sa po ukrajinskom útoku v Čiernom mori potopila vlajková loď ruskej Čiernomorskej flotily - krížnik Moskva. Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že loď zasiahli ukrajinské protilodné strely Neptún. Podľa Moskvy sa plavidlo potopilo v rozbúrenom mori po explózii a požiari munície na palube a počas následnej snahy odtiahnuť ho do prístavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok