Kto sú bojovníci, ktorí vpadli do ruskej Belgorodskej oblasti?

TA3 ČTK
23.5.2023 21:37

Zo západoruskej Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou, boli v utorok druhým dňom hlásené ozbrojené strety. Podľa Ruska boje vyvolal vpád ukrajinských "sabotážnych skupín", pričom Ukrajina poprela, že by mala s udalosťami v Belgorodskej oblasti niečo spoločné.

Kto sú bojovníci, ktorí vpadli do ruskej Belgorodskej oblasti?
TASR/AP

Podľa Kyjeva za nimi stoja ruskí partizáni. K zodpovednosti sa prihlásili dve skupiny - Ruský dobrovoľnícky zbor (RDK) a Légia Sloboda Rusku (LSR). Agentúra Reuters a stanica BBC teraz spísali, čo je o nich známe.

Ruský dobrovoľnícky zbor založil krajne pravicový ruský občan vlani v auguste a zahŕňa Rusov, ktorí bojujú na Ukrajine a za Ukrajinu proti svojej vlastnej krajine, napísala agentúra Reuters bez toho, aby jej zakladateľa vymenovala. 

Hlásia sa k monoetnickému ruskému štátu

BBC ako vodcu zoskupenia označuje ruského nacionalistu Denisa Kapustina, známeho tiež pod menom Denis Nikitin. RDK sa otvorene hlási k monoetnickému ruskému štátu. V roku 2020 jeden ukrajinský investigatívny web napísal, že Kapustin/Nikitin má väzby na neonacistické skupiny. On sám v minulosti hovoril o príslušnosti k futbalovým chuligánom.

O RDK sa prvýkrát viac hovorilo tento rok v marci v súvislosti s dianím v ruskej Brjanskej oblasti, odkiaľ ruské úrady a ruské štátne médiá hlásili potýčky medzi príslušníkmi dvoch "ukrajinských diverzných skupín" s tamojšími bezpečnostnými zložkami. Nepotvrdené ruské správy hovorili o streľbe, obetiach a rukojemníkoch, zatiaľ čo RDK tvrdil, že prekročil hranice, aby vyzval Rusov k vzbure proti ich vláde. Skupina ďalej uviedla, že nevzala žiadnych rukojemníkov a bezpečne sa stiahla na ukrajinské územie.

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky je Ruský dobrovoľnícky zbor nezávislá skupina vo vnútri Ruska, ktorá má tiež jednotku v ukrajinskej cudzineckej légii. Cudzinecká légia tvrdí, že s RDK nemá nič spoločné. Agentúra Reuters tiež upozornila, že z pondelňajších záberov dvoch mužov, ktorí sa údajne zmocnili ruského obrneného transportéra, identifikovali jedného z nich ako Ilju Bogdanova - Rusa, ktorý v roku 2015 získal ukrajinské občianstvo po tom, čo bojoval za Kyjev proti proruským separatistom na východe krajiny.

Zoskupenie má 120 ľudí

Jeden člen RDK v novembri ukrajinským médiám povedal, že zoskupenie má 120 ľudí. "Sme dobrovoľná jednotka, nie branci ani zmluvní vojaci ako ukrajinskí vojaci," povedal podľa BBC. Légia Sloboda Rusku je úplne odlišná organizácia, ktorá bojuje po boku ukrajinských vojakov proti ruským silám. LSR používa bielo-modro-bielu vlajku, ktorú časť ruskej opozície považuje za vlajku "slobodného Ruska". Šéf RDK Kapustin/Nikitin podľa BBC vyhlásil, že hoci obe strany sa usilujú o "zvrhnutie" režimu prezidenta Vladimira Putina, bojovníci LSR sa skôr hlásia k centrizmu.

Légia Sloboda Ruska uvádza, že vznikla na jar 2022 "z priania Rusov bojovať v radoch ukrajinských ozbrojených síl proti Putinovej ozbrojenej bande". Veľkosť légie nie je jasná, podľa svojich webových stránok spolupracuje "s ukrajinskými ozbrojenými silami a pod vedením ukrajinského velenia." Príslušník légie známy ako Cézar podľa BBC tvrdil, že všetci členovia zoskupenia sú zmluvní vojaci ukrajinskej cudzineckej légie.

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov uviedol, že obe skupiny pôsobia autonómne na území Ruska a Ukrajinci sa ich akcií nezúčastňujú. V pondelok hovorca povedal, že útoky v Belgorodskej oblasti vykonávajú iba ruskí občania, avšak nepotvrdil ani nevyvrátil informáciu, či sú ukrajinskou jednotkou. O vojenskom význame oboch skupín panujú podľa BBC pochybnosti. Ukrajinský expert Volodymyr Fesenko myslí, že existuje niekoľko rôznych jednotiek a že im ide skôr o PR než o skutočné akcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok