Ruská Belgorodská oblasť zrušila špeciálny režim, ktorý zaviedla kvôli silám z Ukrajiny

ta3 ČTK TASR
23.5.2023 14:06

Západoruská Belgorodská oblasť v utorok zrušila režim protiteroristickej operácie, ktorý zaviedla v pondelok v súvislosti s bojom proti jednotkám, ktoré na jej území prenikli z Ukrajiny. Na telegrame o tom informoval gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov, podľa ktorého pri útoku prišiel o život jeden civilista.

Rusi tvrdia, že zatlačili späť jednotky, ktoré prenikli do Ruska a zabili viac ako 70 ľudí
TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že sa ruským silám podarilo "diverzantov" zatlačiť späť za hranice. Viac ako 70 útočníkov pri tom zahynulo, citovala agentúra Reuters z vyhlásenia ministerstva. Podobné správy z bojiska nie je možné nezávisle overiť. Ukrajina už skôr odmietla, že by mala s udalosťami v Belgorodskej oblasti niečo spoločné. Podľa predstaviteľov Kyjeva ide o operáciu ruských partizánov.

"Rozhodli sme o zrušení prvého režimu protiteroristickej operácie na území Belgorodskej oblasti," uviedol na telegrame Gladkov. Špeciálny režim znamenal dočasné obmedzenia a opatrenia, vrátane kontrol dokladov miestnych obyvateľov alebo umožnenie ich presunu, kontrol telefónnych rozhovorov alebo obmedzenia dopravy.

"Diverzanti, ktorí napadli Belgorodskú oblasť, boli zablokovaní a porazení," uviedlo predtým ruské ministerstvo obrany. Ešte dopoludnia však podľa Gladkova v oblasti pokračovali strety. "Zvyšky nacionalistov boli zahnané späť na územie Ukrajiny, kde budú neustále ostreľovaní dovtedy, kým budú definitívne zlikvidovaní. Zlikvidovaných bolo cez 70 ukrajinských teroristov, štyri vojenské obrnené autá a päť pick-upov," dodalo ruské ministerstvo obrany.

Denník Kommersant s odvolaním sa na ruské bezpečnostné zložky uviedol, že pri pondelkovom útoku v Belgorodskej oblasti zahynuli dvaja ruskí vojaci a štyria ďalší sú zranení.

Gladkov tiež na telegrame odmietol špekulácie o tom, že diverzanti vstúpili do dedín Bogun-Gorodok či Capovka západne od hraničného priechodu v Kozinke, podľa neho spomínané obce ostreľovala ukrajinská armáda. V Kozinke podľa neho "rukou ukrajinských ozbrojených síl" zahynul jeden civilista.

Ako na twitteri uviedol spravodajca denníka Financial Times na Ukrajine Christopher Miller, podarilo sa mu spojiť s Denisom Nikitínom, ktorý velí Ruskému dobrovoľníckemu zboru, jednej z jednotiek, ktoré sa vniknutí na územie Belgorodskej oblasti zúčastnila. A podľa neho operácia v Belgorode stále pokračuje.

Ruská Belgorodská oblasť na hraniciach s Ukrajinou sa v pondelok stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských "sabotážnych skupín". Podľa Kyjeva aj médií do oblasti prenikli oddiely ruských dobrovoľníkov, konkrétne malo ísť o ruských občanov z Légie Sloboda Rusku a práve Ruského dobrovoľníckeho zboru, ktorý od minulého leta bojuje ako súčasť ukrajinských ozbrojených síl.

"Légia a Ruský dobrovoľnícky zbor pokračujú s oslobodzovaním Belgorodskej oblasti! V Belgorodskej oblasti vládne panika, čiastočne je tu organizovaná evakuácia, ale prevažne ide o spontánny útek," napísala na telegrame Legie Svoboda Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok