Princ Harry prehral súd. Odopreli mu policajnú ochranu aj v prípade, že by si ju platil sám

ta3 ČTK
23.5.2023 11:47

Britský princ Harry v utorok prehral súdny spor proti rozhodnutiu britskej vlády, ktorá mu odoprela policajnú ochranu počas pobytu v Británii, aj keby si ju sám hradil. Informovala o tom agentúra Reuters.

Mladší syn kráľa Karola III. mal nárok na policajnú ochranu do chvíle, keď sa on a jeho manželka Meghan oficiálne vzdali svojich rolí v kráľovskej rodine a odsťahovali sa v roku 2020 do Spojených štátov, odkiaľ Meghan pochádza. Manželia sa odvtedy spoliehajú na súkromnú ochranku, tá ale nemá v zahraničí dostatočné právomoci a nemôže získať prístup k britským tajným informáciám. Harry preto požiadal o súdne preskúmanie rozhodnutia vlády, podľa ktorej nemá na britskej pôde nárok na policajnú ochranu, a to ani v prípade, keď by si náklady na ňu hradil sám.

Vrchný súd v Londýne, ktorý vlani Harrymu povolil toto rozhodnutie právne napadnúť, ale rozhodol, že sa nemôže domáhať súdneho preskúmania. Rozhodnutie zbaviť Harryho policajnej ochrany financovanej z verejných prostriedkov prijal Výkonný výbor pre ochranu kráľovskej rodiny a verejných činiteľov, známy pod skratkou RAVEC, ktorý schvaľuje pridelenie ochranky členom kráľovskej rodiny, a ďalším osobám, ako je napríklad premiér.

Sudca Martin Chamberlain vo svojom písomnom rozhodnutí uviedol, že RAVEC argumentačne nepochybil, keď rozhodol, že povolenie platby za policajnú ochranu je v rozpore s verejným záujmom. Rozhodnutie bolo zverejnené viac ako týždeň po tom, čo Harryho hovorca tvrdil, že princ, Meghan a jej matka boli po slávnostnom odovzdávaní cien v New Yorku účastníkmi "takmer katastrofálnej" automobilovej naháňačky s fotografmi. Pri incidente však nedošlo k žiadnej kolízii ani zraneniu, a nie je úplne jasné, o akú nebezpečnú situáciu išlo v skutočnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok