Stali sa obeťami trestných činov a ich totožnosť je stále neznáma. Medzi týmito 22 ženami môžu byť aj Slovenky

ta3/Janka Danková
23.5.2023 09:43

Už po týždni od spustenia Operácie "Identifikuj ma" prichádzajú vyšetrovatelia s novými informáciami, stopami. Pomôcť môžu aj Slováci.

Stali sa obeťami trestných činov a ich totožnosť je stále neznáma. Medzi týmito 22 ženami môžu byť aj Slovenky
Interpol

Medzinárodná policajná organizácia Interpol poskytla verejnosti fotografie a nákresy ženských tiel, ktorým stále nevedno priradiť totožnosť. Ide o ženy, ktoré zomreli pred 10, 20, 30 či dokonca 40 rokmi a všetko nasvedčuje tomu, že sa stali obeťami trestných činov.

Ako Interpol ďalej uvádza na svojom webovom sídle, telá týchto žien boli nájdené v Belgicku, Nemecku a Holandsku. Najnovšie indície smerujú však vyšetrovateľov k tomu, že pochádzať mohli aj z iných krajín. Pokojne môže ísť aj o ženy zo Slovenska či susedného Česka. Na otázky čo na spomínaných miestach ženy robili a prečo sa tam nachádzali, odpovede nepoznáme.

Nakoľko sa predpokladá, že ženy boli násilne zavraždené, akákoľvek ich identifikácia by pomohla aj v rámci vyšetrovania trestných činov.

Kým pri priateľoch či kolegoch môže pomôcť len identifikácia na základe obrázkov rekonštrukcie tváre a iných potenciálnych identifikátorov, v prípade rodinných príslušníkov možno staviť na testovanie. Ako uvádza Interpol na svojom oficiálnom webovom sídle, jestvuje medzinárodná databáza DNA I-Familia, ktorá po kontaktovaní zo strany národnej polície umožňuje porovnanie genetických informácií.

V rámci identifikátorov je pre verejnosť primárne k dispozícii výška obete, farba jej vlasov, očí a pokožky, stav chrupu, možné tetovanie, oblečenie a miesto a čas nájdenia tela.

Všetky zozbierané informácie o telách žien poskytuje Interpol na jednom mieste, ktoré tiež ponúka možnosť kontaktovania v prípade, že niekto obeť identifikoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok