Týrali ich aj mučili. Interpol spustil pátranie po menách dlhodobo nezvestných žien

ta3 čtk
10.5.2023 12:38

Polícia v troch európskych krajinách žiada o pomoc pri identifikácii 22 zavraždených žien, ktorých mená zostávajú záhadou. Ich telá, niektoré rozštvrtené, boli nájdené v Nemecku, Belgicku a Holandsku v priebehu 43 rokov - naposledy v roku 2019. Podľa polície niektoré z nich vykazovali známky týrania alebo hladovania. Ich identita ale nie je známa, čo doteraz marilo pátranie detektívov po ich vrahoch, uviedla agentúra AP.

Týrali ich aj mučili. Interpol spustil pátranie po menách dlhodobo nezvestných žien
TASR/AP/Interpol

Násilná smrť

Belgická, nemecká a holandská polícia dúfajú, že sa to zmení vďaka operácii Identify Me (Identifikuj ma), ktorú v stredu začali spoločne s Interpolom. Keby sa k ženám podarilo priradiť s pomocou verejnosti mená, polícia by ich nemusela prinajmenšom ďalej identifikovať podľa ich charakteristických rysov alebo oblečenia - teda napríklad ako "žena s kvetinovým tetovaním" alebo "žena s umelými nechtami".

Najstarší z odložených prípadov, "dievča na parkovisku", pochádza z roku 1976. Telo dievčaťa bolo nájdené pri diaľnici A12 v Holandsku. Predpokladá sa, že v čase smrti mala 13 až 20 rokov. Interpol na svojich stránkach zverejnil čiernobiele rekonštrukcie tvárí niektorých obetí. Tá "dievčaťa na parkovisku" ukazuje mladú ženu s dlhými tmavými vlasmi a svetlými očami.

Vo vyhlásení Interpol uviedol, že niektoré zo žien pravdepodobne pochádzali z východnej Európy a že ich telá boli možno ponechané v Belgicku, Holandsku a Nemecku, aby zmiatli vyšetrovanie. Väčšina obetí bola vo veku od 15 do 30 rokov. "Väčšina z 22 obetí zomrela násilnou smrťou a niektoré boli pred smrťou tiež týrané alebo hladovali," uviedla holandská polícia.

Polícia hľadá aj vrahov

Polícia dúfa, že zistenie ich mien by mohlo priniesť aj dôkazy o možných páchateľoch. Mohla by tiež zistiť, či spolu niektoré z prípadov súvisia. Belgicko predložilo sedem prípadov, Nemecko šesť a Holandsko deväť. "Pri podobných vyšetrovaniach viedlo zistenie totožnosti obete nakoniec k zatknutiu podozrivého," uviedla Anja Allendorfová z nemeckej polície.

Interpol zverejňuje podrobnosti o jednotlivých prípadoch na svojich internetových stránkach. Okrem rekonštrukcií tvárí niektorých žien sú tu aj obrázky šperkov a ďalších predmetov nájdených pri ich pozostatkoch a kontaktné formuláre pre ľudí, ktorí by mohli mať o prípadoch nejaké informácie.

Identifikácia žien by tiež mohla pomôcť uzavrieť prípady ich rodinným príslušníkom, uviedla Susan Hitchinová, ktorá koordinuje oddelenie DNA Interpolu. "Je strašné žiť celé tie roky a nemať žiadne správy a nevedieť, čo sa stalo. A akokoľvek môže byť hrozné získať istotu, že ich milovaná osoba zomrela, je to súčasť dôležitého procesu, aby mohli smútiť a posunúť sa ďalej," povedala. "Dúfajme, že verejnosť bude schopná priniesť nejaké nové prvky, ktoré polícia môže použiť a ktoré nakoniec poskytnú totožnosť týchto obetí a v ideálnom prípade pomôžu viesť k páchateľovi, ak nejaký existuje," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok