V ruskom pohraničí sa naďalej bojuje so silami z Ukrajiny, tvrdia miestne úrady

ta3 ČTK
23.5.2023 08:10

V Belgorodskej oblasti pokračujú strety so silami, ktoré do tohto ruského regiónu prenikli z Ukrajiny, tvrdí tamojší gubernátor. V samotnom Belgorode zaznamenali sociálne médiá výbuch v sídle ruskej tajnej služby FSB. Vo vojnových podmienkach nemožno takéto tvrdenie bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Ruská Belgorodská oblasť na hraniciach s Ukrajinou sa v utorok stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských "sabotážnych skupín". Ukrajina poprela, že by mala s udalosťami v Belgorodskej oblasti čokoľvek spoločné, a uviedla, že za nimi stoja ruskí partizáni. Do oblasti podľa médií v utorok prenikli oddiely ruských dobrovoľníkov bojujúcich na strane Ukrajiny.

"Ohľadom situácie vo Grajvoronskom okrese, ministerstvo obrany spolu s (ďalšími) silovými zložkami pokračujú v čistení územia," napísal na sociálnej sieti gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov a vyzval miestnych obyvateľov, predtým evakuované z oblasti bojov, aby sa nevracali domov, kým je k tomu úrady nevyzývajú. Uviedol tiež, že pri utorkovej evakuácii zomrela staršia žena, ktorá išla v autobuse so synom a nevestou, príčiny jej smrti sa zisťujú. Úrady tiež majú nepotvrdené informácie o dvoch ranených v osadách, kde sa bojuje a kam sa ruským silám podľa gubernátora doteraz nepodarilo preniknúť, aj keď je to podľa neho "úloha číslo jedna" pokračujúcej "protiteroristickej operácie". Žiadne obete medzi civilistami zatiaľ nie sú, dodal Gladkov.

V prokremeľských sociálnych médiách sa podľa denníka Ukrajinska pravda medzitým objavili informácie o výbuchu v sídle tajnej služby FSB v samotnom Belgorode, údajne bolo napadnuté aj policajné veliteľstvo. "V Belgorode najskôr na budovu FSB zvrhli výbušninu z dronu. Na streche jednej zo stavieb je vidieť dym. Cesta k budove je prehradená. Na mieste už sú hasiči," citoval denník oznámenie z aplikácie Telegram. Úrady doteraz situáciu nekomentovali, v regióne kvôli vyhlásenej "protiteroristickej operácii" platí zákaz publikovať informácie bez povolenia úradov.

Dianie v Belgorodskej oblasti vyvolalo v ruskom informačnom priestore "paniku" a "šok", usúdili analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), podľa ktorého útok cez hranice prekvapil ruských komentátorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok