Ruské územie sa stalo dejiskom ozbrojených stretov, Kyjev sa k tomu nehlási

ta3 ČTK
22.5.2023 14:17

Ruská Belgorodská oblasť na hraniciach s Ukrajinou sa v pondelok stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských sabotážnych skupín.

Miestna správa okrem toho Ukrajinu obvinila z ostreľovania jedného z pohraničných okresov a informovala o ôsmich zranených. Ukrajina poprela, že by mala s udalosťami v Belgorodskej oblasti čokoľvek spoločné, a uviedla, že za nimi stoja ruskí partizáni.

Mali vstúpiť na územie Ruska

Ukrajinskí vojaci z jednotiek, ktoré majú na starosti prieskum a sabotáž, podľa belgorodského gubernátora Vjačeslava Gladkova vstúpili na územie Grajvoronského okresu, ktorý leží na hraniciach s Ukrajinou. "Ozbrojené sily Ruskej federácie spoločne s pohraničníkmi, národnou gardou a (tajnou službou) FSB podnikajú opatrenia potrebné na zničenie nepriateľa," uviedol na telegrame Gladkov. Informačný kanál Shot na platforme Telegram s odkazom na svoj zdroj napísal, že ruské zložky zabili 39 "diverzantov".

Kvôli ukrajinskému ostreľovaniu v Grajvoronskom okrese utrpelo osem ľudí zranení, uviedol podľa agentúry TASS gubernátor Belgorodskej oblasti. Bilanciu počas dňa niekoľkokrát zvýšil. Ukrajina sa k vzdušným útokom na ruské územie nehlási.

Ruské ministerstvo obrany, FSB a pohraničná stráž o "pokuse o vpád ukrajinských sabotérov do Belgorodskej oblasti" informovali ruského prezidenta Vladimira Putina, povedal agentúre TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Ruské sily pracujú na tom, aby ukrajinské prieskumné jednotky z územia Ruskej federácie vytlačili a zničili ich," uviedol Peskov, podľa ktorého ide o snahu odvrátiť pozornosť od situácie vo východoukrajinskom meste Bachmut. Rusko tvrdí, že Bachmut dobylo, Kyjev uvádza, že sa o mesto stále bojuje.

Belgorodská oblasť zavádza režim protiteroristickej operácie

Gubernátor Belgorodskej oblasti počas dňa informoval o začatí režimu protiteroristickej operácie v regióne a presune obyvateľov z pohraničného Grajvoronského okresu. Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov k evakuáciám podľa portálu Ukrajinska pravda podotkol, že presuny prebiehajú aj v objekte Belgorod-22 v rovnakom okrese. V objekte sú podľa neho uložené jadrové hlavice.

Operácie na území Belgorodskej oblasti ale podľa Jusova vykonávajú výlučne ruskí občania z légie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru, ktorý od minulého leta bojuje ako súčasť ukrajinských ozbrojených síl. Ich cieľom je utvorenie "bezpečnostného pásma" na ochranu ukrajinských civilistov a "oslobodenie územia od takzvaného Putinovho režimu", uviedol Jusov.

Podobne sa v pondelok podľa serveru Suspilne vyjadrila samotná légia Sloboda Rusku, ktorá oznámila, že jej cieľom je vytvoriť v ruskom pohraničí "demilitarizovanú zónu". "Situácia je zložitá, légie a Ruský dobrovoľnícky zbor vytvárajú demilitarizovanú zónu na hranici s Ruskou federáciou, aby (ruské sily) nemohli Ukrajinu ostreľovať," uviedla tlačová služba légie. "V budúcnosti smerujeme k oslobodeniu celého Ruska od Putinovej diktatúry ak ukončeniu zločinnej vojny," cituje Suspilne légiu.

Kyjev odmieta zodpovednosť

Zapojenie Kyjeva na twitteri odmietol aj Podoljak, podľa ktorého "Ukrajina udalosti v Belgorodskej oblasti so záujmom sleduje a študuje situáciu, nemá s ňou ale nič spoločné". "Neoficiálne partizánske skupiny sa skladajú z ruských občanov," uviedol. Légia Sloboda Rusku a Ruský dobrovoľnícky zbor v pondelok okolo druhej hodiny miestneho času (13:00 SELČ) oznámili, že "oslobodili" Kozinku a vošli do neďalekej obce Grajvoron.

Už od pondelkového rána sa na sociálnych sieťach objavovali neoverené zábery Kozinky, kde z niektorých domov stúpa dym. Podľa Unianu mesto Belgorod hlásilo rozsiahly útok bezpilotných lietadiel a ruské oblastné úrady zničenie jedného z hraničných priechodov - zrejme toho, ktorý je na záberoch z Kozinky. Leží juhozápadne od ruského mesta Belgorodu a severne od ukrajinského mesta Charkova.

Vojenskú aktivitu zaznamenal aj ukrajinský kanál na telegrame Skrinka Pandory, ktorý zverejnil video ukrajinských tankov – tie podľa neho prekročili hranicu s Ruskom. Na iných videách sú vrtuľníky nad Belgorodskou oblasťou. Zábery nie je možné nezávisle overiť. 

Ďalšie videá ukazujú napríklad pohyb vojakov v uliciach s popisom, že ide o miesta na ruskej strane hranice. S odkazom na nemenované zdroje rovnakú aktivitu v Belgorodskej oblasti hlásia aj niektoré ruské kanály, podľa ktorých ukrajinské prieskumné jednotky bojujú pri pohraničnej obci Dronovka 20 kilometrov severne od Kozinky. 

Légia Sloboda Rusku je vojenská jednotka, ktorá pôsobí pri ukrajinských ozbrojených silách a skladá sa údajne z ruských vojnových zajatcov, zbehov z ruskej armády a ďalších ruských dobrovoľníkov, ktorí sa postavili na stranu Ukrajiny, napísal server Ukrajinska pravda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok