90. schôdza parlamentu trvala netradične dlho. Parlament schválil zvýšenie dôchodkov

ta3
23.5.2023 07:28

Netradične dlho trvala 90. schôdza parlamentu. V parlamente neschválili zákaz predaja energetických nápojov deťom do 15 rokov. Viac ako dvesto bodov znamená pre poslancov štvrtý rokovací týždeň – ten sa začal v utorok. Boris Kollár chce s vyhlásením termínu volieb počkať tak, aby mali malé strany možnosť sa ešte spojiť. Deadline však má len do 12. júna. Dianie v parlamente sledovala Diana Štrusová.

Študenti budú mať možnosť predčasne splatiť pôžičku

Študenti budú mať možnosť predčasne splatiť pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania bez poplatkov alebo iných nákladov súvisiacich s predčasným splatením pôžičky. Vyplýva to z novely zákona o Fonde na podporu vzdelávania z dielne SaS, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili.

Fond poskytuje pôžičky pre študentov aj pedagógov. Zákon už dnes umožňuje predčasné splatenie pôžičky poskytovanej fondom bez úhrady poplatkov alebo iných nákladov, a to iba pedagógom. Predkladatelia pripomenuli, že fond poskytuje zvýhodnené pôžičky pre študentov. "Na výhodnosť pôžičky vplýva najmä jej konečná cena. Tú v prípade predčasného splatenia zvyšuje poplatok za predčasné splatenie, ktorý takto zbytočne zvyšuje náklady dlžníka. Zákonná možnosť predčasne splatiť pôžičku bez poplatkov preto v konečnom dôsledku prispeje k zníženiu ceny pôžičky pre študentov," uviedli v dôvodovej správe.

Možnosť predčasne splatiť pôžičku bez úhrady poplatkov sa bude týkať oboch typov pôžičiek pre študentov, ktoré fond poskytuje - teda stabilizačnej pôžičky a pôžičky pre študentov. Upraví sa spôsob stanovenia percenta nesplácaných pôžičiek bez ručiteľa, ktoré je rozhodné pre určenie, či bude možné poskytovať pôžičky bez ručiteľa alebo nie. Pôžičky pre osoby, ktorým bol udelený azyl, poskytnutá doplnková ochrana alebo dočasné útočisko, budú financované zo zdrojov dotácie z rozpočtovej kapitoly ministerstva školstva.

Rade fondu sa umožní stanoviť samostatný termín na doručenie žiadostí o pôžičku v prípade pôžičiek na excelentných vysokých školách, ak študent žiada o účelovú pôžičku na úhradu školného, ktoré je podmienkou zápisu na štúdium alebo do ďalšej časti štúdia.

Pôžičku z fondu budú môcť po novom získať všetci zamestnanci vysokých škôl bez ohľadu na vek. Zároveň sa zjednotia podmienky pre všetkých pedagógov na všetkých úrovniach vzdelávania. Pri stanovení maximálnej výšky pôžičky pre pedagógov z pohľadu splátok sa nebudú brať do úvahy už v minulosti splatené pôžičky. Okrem iného bude môcť fond vo svojom postupe využívať niektoré možnosti elektronizácie tak, ako ich podľa zákona o e-Governmente a podľa zákona proti byrokracii využívajú orgány verejnej moci.

Maximálny limit na platby v hotovosti

Výška sumy, do ktorej budú možné platby v hotovosti, sa zjednotí na 15 000 eur pre fyzické aj právnické osoby. Doteraz to boli dve rôzne sumy. Vyplýva to z novely zákona o obmedzení platieb v hotovosti, ktorú Národná rada (NR) SR v utorok definitívne schválila. Návrh predložili poslanci Marián Viskupič a Ján Oravec (obaja SaS).

V súčasnosti neumožňuje právna úprava platby v hotovosti nad sumu 5000 eur pre právnické osoby a fyzické osoby - podnikateľov a nad 15 000 eur pre nepodnikateľov. Doteraz platný zákon o obmedzení platieb v hotovosti nadobudol účinnosť ešte 1. januára 2013. "Od tohto dňa až dodnes nebol ani raz novelizovaný. Uplynulé desaťročie umožňuje tento zákon spätne hodnotiť, pričom možno konštatovať, že jeho deklarovaný cieľ, ktorým bola eliminácia daňových podvodov, sa nenaplnil," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

Na platby v hotovosti sa podľa platnej legislatívy nevzťahuje zákaz v čase krízovej situácie, vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu, núdzového stavu a mimoriadnej situácie. V praxi to znamená, že už vyhlásenie mimoriadnej situácie v krajine vylúči uplatňovanie tohto zákona. Tak je to aj v súčasnosti.

Poslanci v novele schválili aj pozmeňujúci návrh poslanca Petra Kremského (OĽANO). Limit na platby v hotovosti sa tak bude vzťahovať aj na dobrovoľné dražby. Cieľom je zamedziť praniu špinavých peňazí prostredníctvom dobrovoľných dražieb. Novela bude účinná od 1. júla tohto roka.

Dôchodky aj rodičovský príspevok sa zvýšia

Dôchodky sa budú môcť mimoriadne valorizovať už v priebehu tohto roka. Takisto sa už v auguste mimoriadne zvýši rodičovský príspevok. Sociálna poisťovňa začne viesť elektronický účet poistenca a budúcich dôchodcov bude informovať o ich dôchodkovej prognóze. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení poslancov Sme rodina, ktorú Národná rada (NR) SR v utorok definitívne schválila aj s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi.

Nový štátny vzdelávací program

Nový štátny vzdelávací program (ŠVP) sa stáva realitou a je schválený. Od septembra bude prvých 40 základných škôl vzdelávať prvákov podľa nového kurikula. Všetky základné školy začnú povinne učiť podľa ŠVP od školského roka 2026/2027, počnúc prvým ročníkom prvého cyklu. V utorok to potvrdil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Daniel Bútora s tým, že nový ŠVP je súčasťou kurikulárnej reformy Plánu obnovy a odolnosti SR.

Ešte bývalý minister školstva Ján Horecký schválil nový ŠVP, ktorý predstavuje konkrétne ciele výchovy a vzdelávania, profil absolventa či rámcové učebné plány. Samotné výkonové a obsahové štandardy presnejšie definujú, čo majú žiaci vedieť na konci jednotlivých vzdelávacích cyklov, teda tretieho, piateho a deviateho ročníka základnej školy. Rozdelenie vzdelávania na prvom a druhom stupni ostáva nezmenené, rovnako aj deväť ročníkov. Od požiadaviek, ktoré sú definované v štandardoch, sa bude odvíjať obsah nových učebníc, celonárodné testovanie a školské vzdelávacie programy, podľa ktorých sa budú žiaci v školách učiť.

"ŠVP dá možnosť, aby sme učili predovšetkým deti, nie predmety a obsahy. Je to rámcový dokument, dôležitá bude realita v školách, kultúra školy. Aj preto sú pre nás dôležité aplikačné kroky, ako napríklad projekt regionálnych centier podpory učiteľov," povedal Bútora. Oproti doteraz platným vzdelávacím štandardom sa ešte väčší dôraz kladie na opis toho, čo žiak dokáže. Na dosiahnutie dobrých výsledkov už podľa ministerstva školstva nebude stačiť, aby dieťa vedelo z učiva odpovedať, ale aby sa dokázalo k vedomostiam prepracovať a aby ich vedelo použiť v praxi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok