Dve najväčšie bulharské strany zostavili vládny kabinet, vystriedajú sa na jeho čele

TA3 TASR
22.5.2023 16:27

Dvom najsilnejším politickým stranám v bulharskom parlamente sa podarilo dosiahnuť kompromis na vytvorenie "stabilnej vlády". V pondelok to oznámila Marija Gabrielová, ktorá bola minulý týždeň poverená zložením nového vládneho kabinetu. Informovala agentúra AFP.

Dve najväčšie bulharské strany zostavili vládny kabinet, vystriedajú sa na jeho čele
TASR/AP

Strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) a Pokračujeme v zmene (PP) sa dohodli, že spoločne navrhnú vládu odborníkov na obdobie 18 mesiacov. "Všetci sme urobili veľa ústupkov," povedala Gabrielová, nominantka strany GERB. Bývalá eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež zo svojho postu v Európskej komisii odstúpila minulý týždeň. 

Vo vláde bude pôsobiť na pozícii vicepremiérky. Premiérom bude vedec Nikolaj Denkov z PP, ktorý sa s Gabrielovou na premiérskom poste vystrieda po deviatich mesiacoch.

Bulharsko ešte nemá skúsenosti s rotujúcim premiérskym postom. Tento kompromis je však jedinou možnosťou na zloženie vlády. Gabrielovej sa nepodarilo získať podporu dvoch menších parlamentných strán, aby tak mohla zložiť vlastný kabinet, vysvetľuje AFP. "Hľadali sme riešenie, aby sme sa vyhli reálnej hrozbe nových volieb," povedal Denkov.

V Bulharsku, ktoré je najchudobnejšou krajinou EÚ, sa za uplynulé dva roky konalo už päť parlamentných volieb. Vnútropolitivcká kríza znemožnila schváliť rozpočet, dosiahnuť pokrok v otázke vstupu do eurozóny alebo čerpať prostriedky z fondu EÚ na obnovu a reštrukturalizáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok