Vagnerovci sú po bojoch o Bachmut značne oslabení, tvrdia experti Inštitútu pre štúdium vojny

ta3 TASR
22.5.2023 10:08

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina je v dôsledku bojov o východoukrajinské mesto Bachmut oslabená, vyplýva z odhadov západných expertov. Vagnerovci sú sotva schopní ďalších útokov mimo Bachmutu, uviedol v pondelok americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ruské sily prevzali kontrolu nad väčšinou východnej časti Bachmutu, tvrdí britské ministerstvo obrany
TASR/AP

Vojenskí analytici vychádzajú tiež z toho, že veľká časť Bachmutu je ovládaná ruskými jednotkami. Naopak ukrajinské ozbrojené sily podnikajú protiútoky severne a južne od mesta a ovládajú dopravné tepny v jeho okolí. Informuje agentúra DPA. Šéf Vagnerovcov Jevgenij Prigožin cez víkend deklaroval úplné obsadenie Bachmutu a avizoval stiahnutie svojich jednotiek z mesta a jeho odovzdanie do rúk regulárnej ruskej armády k 25. máju.

Ukrajinskí predstavitelia vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského však úplné dobytie Bachmutu ruskými silami popierajú. Podľa pondelňajšieho vyhlásenia ukrajinskej armády boje o Bachmut stále pokračujú. Prípadné sťahovanie vagnerovcov z oblasti Bachmutu nebude podľa nej jednoduché; ruským okupantom totiž hrozí obkľúčenie ukrajinskými silami. 

Boje o Bachmut, ktorý mal pred vojnou zhruba 70-tisíc obyvateľov, trvajú od konca leta minulého roka, pripomína DPA. Podľa odhadov expertov ISW potrebujú Rusi ďalšie posily na to, aby mesto, ktoré je v ruinách, udržali a dokázali ubrániť pred protiútokmi, cituje DPA. Ak Prigožin tento týždeň skutočne stiahne svojich žoldnierov z Bachmutu, budú regulárne jednotky ruskej armády ešte menej motivované podnikať v oblasti ďalšie útoky, uvádza inštitút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok