Bieloruský opozičný novinár mieri na slobodu. Odsúdený Pratasevič dostal milosť

ta3 ČTK
22.5.2023 12:43

Bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného média Nexta Raman Pratasevič, odsúdený tento mesiac na osem rokov do väzenia, bol omilostnený, oznámila štátna agentúra Belta s odvolaním sa na samotného novinára.

Bieloruské bezpečnostné zložky zadržali teraz dvadsaťsedemročného Prataseviča predvlani v máji spoločne s jeho vtedajšou ruskou partnerkou Sofiou Sapegaovou potom, čo donútili v Minsku pristáť civilné lietadlo spoločnosti Ryanair mieriace z Atén do Vilniusu. "Doslova práve teraz som podpísal všetky príslušné dokumenty o tom, že som dostal milosť. To je jednoducho nádherná novinka," povedal Pratasevič.

Pratasevič po zadržaní uzavrel dohodu s úradmi a spolupracoval. Súd ho 3. mája odsúdil spolu s dvoma ďalšími obžalovanými, súdenými v neprítomnosti, okrem iného za verejné výzvy na uchopenie štátnej moci, za teroristické činy, hanobenie hlavy štátu, šírenie vedome klamlivých informácií o Bielorusku a ďalšie zločiny. Rozsudok nadobudol právoplatnosť 18. mája, pretože Pratasevič sa neodvolal, pripomenul server Naša Niva.

Letecký incident a zadržanie dvojice odsúdilo niekoľko krajín vrátane Spojených štátov a štátov Európskej únie, ktoré potom rozšírili sankcie proti bieloruskému režimu. Rusku Sapegaovú odsúdili vlani v Bielorusku na šesťročné väzenie. Moskovský súd má v stredu posudzovať jej odovzdanie do vlasti.

Spravodajský kanál Nexta za Pratasevičovho vedenia podrobne informoval o rozsiahlych povolebných protestoch proti režimu dlhoročného autoritárskeho bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka po prezidentských voľbách v auguste 2020. Úrady vtedy znovu vyhlásili víťazom volieb Lukašenka, ale opozície a západné krajiny považujú voľby za zfalšované. Režim, ktorý protesty tvrdo potlačil, označil Nextu za "teroristickú organizáciu".

Neúcta k spravodlivosti

Bieloruská opozičná vodkyňa Svjatlana Cichanouská, ktorá žije v exile, odsúdenie novinárov označila za ďalšiu "neúctu k spravodlivosti" a celý proces za vykonštruovaný. "Pratasevi je rukojemníkom režimu od únosu lietadla Ryanair," dodala.

Pratasevič po svojom zadržaní v rozhovore pre štátnu televíziu povedal, že rešpektuje Lukašenka, uznáva svoju vinu a nechce sa už angažovať v politike. Podľa nezávislých médií toto interview vzniklo pod nátlakom. Pratasevičova rodina po jeho zadržaní uviedla, že bol donútený k nepravdivým priznaniam. Jeho verejná kritika bieloruskej opozície podnietila špekulácie, že sa dostal pod silný tlak úradov, napísala stanica BBC na svojom webe.

Väčšina bieloruských opozičných aktivistov kvôli represiám režimu utiekla z krajiny, ďalší skončili vo väzení. Bieloruský súd v neprítomnosti odsúdil aj Cichanouskú, ktorej v marci vymeral 15 rokov väzenia okrem iného za sprisahanie za účelom protiústavného prevzatia moci. Podľa mimovládnej organizácie Vjasna je v Bielorusku v súčasnosti takmer 1500 politických väzňov. Patrí medzi nich aj manžel Cichanouskej, ktorého odsúdili už v roku 2021 na 18 rokov za mrežami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok