Viedeň si predvolá maďarského veľvyslanca. Rakúsku sa nepáči prepúšťanie prevádzačov

ta3 ČTK
22.5.2023 09:51

Rakúske ministerstvo zahraničia si predvolá maďarského veľvyslanca vo Viedni kvôli tomu, že Budapešť prepúšťa z väzníc cudzincov väznených kvôli pašovaniu ľudí. Pri príchode na rokovanie ministrov zahraničných vecí krajín EÚ to povedal šéf rakúskej diplomacie Alexander Schallenberg, informuje agentúra Reuters. V nedeľu rakúske ministerstvo vnútra potvrdilo, že sprísnilo kontroly na hranici s Maďarskom.

putá zatknutie obžalovaný odsúdený ilu 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

"Myslíme si, že je to úplne zlý signál," povedal Schallenberg a dodal, že od maďarského veľvyslanca požaduje "plné vysvetlenie" ohľadom rozhodnutia prepúšťať z väzenia cudzincov odsúdených kvôli prevádzačstvu. Agentúra APA v nedeľu napísala, že sa rakúski policajti na hraniciach s Maďarskom zameriavajú hlavne na autá s maďarskými, rumunskými a srbskými poznávacími značkami. Rezort vnútra vo Viedni tiež oznámil, že bude preverovať, či je možné pokračovanie policajnej spolupráce s Maďarskom.

Na základe nariadenia maďarského premiéra Viktora Orbána sú totiž z väzenia prepúšťaní cudzinci odsúdení kvôli prevádzačstvu. Potom musia z Maďarska do 72 hodín odísť. Za pašovanie ľudí v Maďarsku hrozí dva až dvadsať rokov väzenia. Vláda v Budapešti na prepúšťanie týchto ľudí uviedla, že ich vydržiavanie vo väzniciach vychádza štátnej pokladnici príliš draho.

Podľa oficiálnych údajov je v maďarských väzniciach 2600 cudzincov z viac ako 70 rôznych krajín. V značnej časti prípadov ide o osoby odsúdené kvôli pašovaniu ľudí. Podľa maďarských médií ide o 700 ľudí hlavne zo Srbska, Rumunska a Ukrajiny. Ich rozsudky sa prepustením nerušia a ak by v stanovenej lehote z Maďarska neodišli, museli by späť do väzenia. Proti prepúšťaniu určitej skupiny odsúdených protestovali iní väzni. Pašeráci ľudí predstavujú asi 13 percent všetkých väzňov, ktorí si odpykávajú tresty v maďarských nápravných zariadeniach, píše APA.

Rakúsky minister vnútra Gerhard Karner kvôli rozhodnutiu Maďarska už v piatok poveril svojho námestníka pre verejnú bezpečnosť, aby nadviazal kontakt s maďarskými úradmi a pripravil opatrenia, ktoré by bolo v prípade potreby možné zaviesť. Rakúske ministerstvo vnútra tiež uviedlo, že pašeráci ľudí sú "zločinci fungujúci v rámci organizovaného zločinu a kvôli ich brutálnemu správaniu bývajú v ohrození ľudské životy".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok