Opúšťame zónu konfliktu, oznámil Prigožin. Zelenského vyhlásenie o strate Bachmutu bolo zle interpretované

ta3 TASR
22.5.2023 06:52

Vodca ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v nedeľu po údajnom dobytí mesta Bachmut na východe Ukrajiny oznámil, že jeho sily vykonali svoju práca a oblasť opustia v priebehu niekoľkých dní. Informuje o tom agentúra Reuters. Zelenského vyhlásenie, že Ukrajinci stratili Bachmut, sa napokon ukázalo ako zle interpretované.

"Vagnerovci dnes (v nedeľu) neobsadili nové územie. Dobyli sme všetko územie, ktoré sme sľúbili dobyť, do posledného centimetra," povedal Prigožin vo zvukovej nahrávke zverejnenej na platforme Telegram. "Ako sme včera uviedli, naše pozície odovzdávame (ruskému) ministerstvu obrany a 25. (mája) opúšťame zónu konfliktu," dodal Prigožin.

Dobytie Bachmutu po mesiacoch krutých bojov oznámil Prigožin v sobotu. Ukrajina tieto vyjadrenia Prigožina odmietla ako nepravdivé. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že ruskí vojaci síce sú v Bachmute, avšak toto mesto nedobyli. O Bachmut sa viedli prudké boje napriek tomu, že podľa vojenských analytikov nemá žiadnu strategickú hodnotu. Moskva uviedla, že jeho dobytie by bolo odrazovým mostíkom k ďalšiemu postupu  do priemyselného regiónu Donbas.

Ukrajina tvrdí opak

Ukrajinskí vojaci sa naďalej nachádzajú v bojmi zničenom východoukrajinskom meste Bachmut, o ktorý sa už mesiace vedú ťažké boje, uviedla v pondelok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Informuje agentúra DPA.

"Naši vojaci kontrolujú určité objekty a vo štvrti Litak sektor s rodinnými domami," napísala Maľarová na platforme Telegram. Ako dodala, ruské jednotky už prehľadali časti mesta, ktoré dobyli po ukrajinských vojakoch, zatiaľ čo o vyvýšeniny ležiace severne a južne od Bachmutu sa naďalej zvádzajú boje. "Obrana Bachmutu plní svoje vojenské ciele," zdôraznila Maľarová s tým, že Rusi do Bachmutu sťahujú ďalšie rezervy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok