Gréci si volili parlament. Súčasný premiér vyhlásil svoju stranu za víťaza

ta3 čtk
21.5.2023 07:18

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis svoju stranu Nová demokracia (ND) vyhlásil za víťaza nedeľňajších parlamentných volieb a uviedol, že má silný mandát na zostavenie novej vlády, informuje agentúra Reuters.

Podľa doteraz neúplných výsledkov konzervatívna ND získala náskok 20 percentných bodov pred ľavicovou opozičnou stranou SYRIZA expremiéra Alexisa Tsiprasa, avšak zrejme nebude mať dostatok hlasov na zostavenie jednofarebnej vlády. Takú šancu by však s ohľadom na grécku volebnú matematiku mohol mať Mitsota médiá označujú za druhé kolo.

"Výsledky sú rozhodujúce. Ukazujú, že Nová demokracia má súhlas ľudu vládnuť silne a samostatne," uviedol premiér. Grécko podľa neho potrebuje silnú vládu, ktorá verí v reformy.

Po sčítaní 80 percent hlasov mala ND 40.8 percenta, SYRIZA 20,1 percenta a sociálnodemokratická strana PASOK 11,7 percenta. Tsipras, ktorého strana si viedla horšie, než predpovedali prieskumy, Mitsotakisovi už gratuloval.

Napriek veľkému úspechu vládnej strany je podľa spravodajského webu BBC možné, že ND dá hneď prednosť druhému kolu pred koaličným vyjednávaním.

Pred štyrmi rokmi necelých 40 percent hlasov stačilo Novej demokracii na zisk 158 poslaneckých kresiel v 300-člennom gréckom parlamente, a to vďaka bonusovým mandátom pre víťazov. Na tie je však teraz nárok až v druhom kole. Web eKathimerini s odvolaním sa na zdroje z ND píše, že by sa druhé kolo volieb mohlo uskutočniť 25. júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok