Nič živé tam nezostalo. Zelenskyj prirovnal zničenie Bachmutu k Hirošime

ta3 čtk
21.5.2023 15:32

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prirovnal zničenie východukrajinského mesta Bachmut k tomu, ako vyzerala japonská Hirošima po tom, čo na ňu koncom druhej svetovej vojny USA zvrhli jadrovú bombu. Zelenskyj sa tak vyjadril priamo v Hirošime, kde sa ako hosť zúčastnil summitu lídrov skupiny veľkých ekonomík G7, píše agentúra Reuters.

Nič živé tam nezostalo. Zelenskyj prirovnal zničenie Bachmutu k Hirošime
TASR/AP

Všetko je zničené

Rusko tvrdí, že dobylo celý Bachmut, čo Ukrajina popiera. Mesto, ktoré malo pred konfliktom asi 70 000 obyvateľov, sa stalo dejiskom najdlhšej a najkrvavejšej bitky terajšej vojny na Ukrajine, ktorá sa začala vo februári 2022. Letecké snímky Bachmutu ukazujú vypálené a zničené budovy a ulice plné trosiek.

"Poviem vám to otvorene. Snímky zničenej Hirošimy mi rozhodne pripomínajú Bachmut a ďalšie podobné mestá. Nič živé tam nezostalo, všetky domy boli zničené," povedal Zelenskyj novinárom.

Americký nálet zo 6. augusta 1945 jedinou bombou zrovnal Hirošimu so zemou a pripravil o život na 140 000 ľudí. O tri dni neskôr zvrhli Spojené štáty ďalšiu atómovú bombu na mesto Nagasaki, ktorá mala obdobný ničivý účinok. Šesť dní potom Japonsko ako účastník druhej svetovej vojny kapitulovalo.

Ukrajinci vraj mesto držia

Na tlačovej konferencii ukrajinský prezident novinárom tiež oznámil, že ukrajinské sily v Bachmute stále bojujú a plnia "dôležité úlohy". "Dnes sú v Bachmute - na akých miestach, to vám neprezradím. Ale vypovedá to o tom, že Bachmut nebol k dnešnému dňu Ruskou federáciou obsadený. Neexistujú dve alebo tri interpretácie tohto faktu," poznamenal. 

Dodal, že by bol rád, keby v Bachmute a v ďalších mestách došlo po skončení vojny k rovnako úspešnej obnove ako v Hirošime. Zelenskyj sa na okraj summitu G7 poklonil pamiatke obetí atómovej bomby pri pamätníkoch v Hirošime.

Veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj v nedeľu uviedol, že ukrajinské sily kontrolujú nie veľmi významnú časť Bachmutu, ale že to bude stačiť na to, aby mohli do zdevastovaného mesta vstúpiť, až sa situácia zmení. V príspevku na sociálnej sieti Telegram uviedol, že ukrajinské sily postupujú smerom k ruským jednotkám na predmestí Bachmutu a že sa blížia k "taktickému obkľúčeniu" mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok