Biden sa stretol so Zelenským, ohlásil nový balíček vojenskej pomoci pre Ukrajinu

TA3 ČTK
21.5.2023 08:25

Americký prezident Joe Biden v nedeľu oznámil novú dodávku zbraní pre Ukrajinu. Urobil tak na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským na summite krajín skupiny G7 v japonskej Hirošime. Informovali agentúra AFP a stanica CNN.

Súčasťou balíka bude podľa Bidena strelivo, delostrelecká munícia a obrnené vozidlá. Všetci členovia skupiny G7 podľa jeho slov podporujú Ukrajinu. "USA aj naďalej robia všetko, čo môžu, aby posilnili schopnosť Ukrajiny brániť sa," povedal Biden. Tiež vyjadril podporu pre dosiahnutie spravodlivého mieru na Ukrajine.

Americký prezident v piatok neoficiálne uviedol, že jeho krajina podporí dodanie stíhačiek F-16 Kyjevu i výcvik ukrajinských pilotov. Ukrajinský prezident v sobotu priletel do Japonska na palube francúzskeho vládneho lietadla zo summitu Ligy arabských štátov (LAŠ) v Saudskej Arábii.

Nedeľňajšia schôdzka bola prvým osobným stretnutím Bidena so Zelenským od februára, keď americký prezident pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Kyjeva, pripomína CNN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok