Zelenskyj mieri vysoko. Navrhol okupovať ruské dediny a bombardovať ropovod Družba

ta3 The Washington Post
19.5.2023 07:56

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si získal dôveru západných vlád tým, že odmietol použiť dodané zbrane na útoky vo vnútri Ruska. Uprednostnil napádanie ruských síl na ukrajinských hraniciach. Ale za zatvorenými dverami navrhol ísť odvážnejším smerom, vyplýva z tajných amerických dokumentov. V sobotu o tom napísal The Washington Post.

Zelenskyj mieri vysoko. Navrhol okupovať ruské dediny a bombardovať ropovod Družba
TASR/AP

Zelenskyj navrhol okupovať ruské dediny, aby vyvoval tlak na Moskvu. Podľa odposluchov, ktoré získal The Washington Post, ich chcel vymeniť za okupované ukrajinské územia a zlepšiť svoju vyjednávaciu pozíciu s Ruskom. Jeho plánom bolo aj bombardovať ropovod Družba, ktorým sa prepravuje ruská ropa na Slovensko, do Česka aj do Maďarska. Uvádza sa to v dokumentoch amerických tajných služieb, ktoré podrobne opisujú jeho internú komunikáciu s najvyššími predstaviteľmi a vojenskými vodcami.

Bezvýznamné hrozby

Americké médium uvádza, že "uniknuté odposluchy odhaľujú agresívne inštinkty ukrajinského vodcu, čo je v značnom kontraste s jeho imidžom stoického štátnika, ktorý odoláva brutálnemu náporu Ruska". Tajné materiály USA, ktoré neboli predtým zverejnené, kolovali na platforme Discord a Pentagón nespochybnil ich pravosť. Americkí spravodajcovia sa domnievajú, že Zelenskyj vyslovil hrozby v afekte. Podľa nich išlo s najväčšou pravdepodobnosťou len o "bezvýznamné hrozby“, ktoré boli zveličené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok