Rusi stiahli k Bachmutu väčšinu svojich rezerv, posilinili pozície. Ukrajinci mali však postúpiť

ta3 čtk
18.5.2023 19:43

Rusko v Bachmute sústredí väčšinu svojich rezerv a značne tam posilnilo svoje rady, uviedla dnes námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Rusi podľa nej dnes okrem toho v Bachmute obnovili intenzívne útoky, ale ukrajinskí obrancovia ich všetky odrazili, majú pod kontrolou juhozápadnú časť mesta a na niektorých úsekoch pri Bachmute postúpili až o pol kilometra. Podobné vyhlásenia nemožno v podmienkach pokračujúcich bojov nezávisle overiť.

Rusko oznámilo smrť dvoch armádnych plukovníkov v bojoch v Doneckej oblasti
TASR/AP

"Nepriateľ dnes celý deň útočil na Bachmut. Všetky útoky naši obrancovia odrazili. V súčasnej chvíli máme pod kontrolou juhozápadnú časť Bachmutu," napísala Maljarová na komunikačnej platforme Telegram. V minulých dňoch ukrajinská strana hlásila, že na bachmutskom úseku frontu prechádza miestami do lokálnych protiútokov a dosahuje čiastkové územné zisky.

Aj dnes podľa Maljarovej ukrajinskí vojaci dosiahli určitý postup. "V niektorých oblastiach je postup našich jednotiek o 500 metrov," napísala. Predtým dopoludnia hovoril o ukrajinskom postupe aj hovorca východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj, ktorý v televízii uviedol, že Ukrajincom sa podarilo za predchádzajúci deň v oblasti Bachmutu prekonať vzdialenosť 150 až 1700 metrov. Nepriblížil ale, kde presne sa postup odohral.

Pri Bachmute sa niekoľko mesiacov odohrávajú prudké boje s veľkými stratami na oboch stranách. Agentúra Reuters túto bitku označuje za najdlhšiu a najkrvavejšiu z celej vojny na Ukrajine, ktorú Rusko rozpútalo svojou inváziou vlani vo februári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok